top of page
Foto van schrijverWegwijs

Autivriendelijke communicatie binnen een bedrijf of organisatie

Bijgewerkt op: 10 apr.


Heb jij een bedrijf, maar merk je dat je content niet even toegankelijk is voor iedereen in onze samenleving? Ben je communicatiemanager en zou je graag meer inclusief taalgebruik hanteren in de brieven en andere communicatie die jullie organisatie naar buiten brengt? We denken graag met je mee over hoe je de toegankelijkheid van je product of dienst kan verbeteren, zodat het voor iedereen, en dus ook voor personen met autisme, gebruiksvriendelijk is.


Kom in je communicatie zo snel als mogelijk tot de kernboodschap. De communicatie is best kort en krachtig (wie, wat, waar, wanneer etc.). Vermijd overbodige informatie. Geef indien gewenst wel mee waar bijkomende informatie te vinden is.


2. Duidelijke instructies

Zorg voor duidelijke boodschappen, waardoor de lezer begrijpt wat met deze communicatie van hem/haar verwacht wordt. Indien de lezer hier een gevolg aan dient te geven, zorg voor duidelijke en chronologisch gestructureerde instructies die de lezer kan doorlopen.


3. Vermijd afleiding

Wanneer iemand met autisme een website bezoekt en er meteen enkele pop-ups achtereenvolgens verschijnen (cookie-melding, inschrijven voor de nieuwbrief, melding van een chatbot, de vraag of hij zijn locatie wil delen en/of de website wil vertalen), dan verliest die vaak zijn focus. Probeer dus te focussen op wat écht belangrijk is in je communicatie. Toon enkel de essentiële informatie die je nodig hebt om je doel te bereiken, maar vermijd overload.


4. Bied overzicht

Breng zoveel mogelijk (visuele) structuur aan in je communicatie. Maak bijvoorbeeld gebruik van opsommingen, vetgedrukte woorden en/of functionele afbeeldingen.


5. Ondertitel je video’s

Met ondertiteling maak je visueel duidelijk wat er gezegd wordt. Dit is erg helpend voor personen die auditieve informatie trager verwerken. Bovendien maak je het met ondertiteling mogelijk voor iedereen om een video op meerdere momenten te kunnen bekijken.


Lopen jullie als organisatie vast rond dit thema en/of zouden jullie graag meer leren over het creëren van een autismevriendelijk omgeving voor jullie cliënteel, aarzel dan niet een vorming op maat aan te vragen met onze vormingen op maat.


Bronvermelding:

- Participate! (z.d.). Het dagelijkse leven begrijpelijk maken. Geraadpleegd van https://nl.participate-autisme.be

- Noens, I., Roeyers, H., Schiltmans, C., Steenwegen, H., Steyaert, J., & Vermeulen, P. (2016). Naar een autismevriendelijk Vlaanderen. Aanbevelingen van de taskforce autisme in opdracht van Minister Jo Vandeurzen. Documents index, KU Leuven. Geraadpleegd op 25 april 2023, van https://ppw.kuleuven.be

63 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page