top of page
steun onze dienst wegwijs

Steun Wegwijs

Om de juiste ondersteuning op maat te bieden aan onze cliënten, gaan we steeds op zoek naar nieuwigheden om ons aanbod te verruimen. Hier zijn uiteraard ook de nodige middelen voor, die we zelf niet altijd ter beschikking hebben. Dankzij jouw steun of financiële bijdrage kunnen we een volgend project makkelijker waarmaken.

Steun ons gratis via Trooper

Koop je graag online via webshops? Dan is Trooper zeker iets voor jou. Zonder enige extra kost kunnen jouw online aankopen geld voor onze vereniging opbrengen.

Ga naar www.trooper.be/WegwijsLimburg. Hier vind je heel wat links naar webshops zoals Coolblue, Decathlon, Torfs, Bol.com, Zalando, … Per aankoop die je via deze links doet, gaat gemiddeld 2-3% van het aankoopbedrag naar onze dienst, zonder dat het je iets extra kost.

 

Giften tegen een fiscaal attest

Wegwijs is gemachtigd om voor giften vanaf 40 euro een fiscaal attest uit te reiken.

Jouw gift is belangrijk omdat de werkingstoelagen van de Vlaamse Overheid niet meer al onze werkingsaspecten dekken. Jouw steun is dus een mooie en noodzakelijke aanvulling op de subsidies die we van de overheid ontvangen en kan ingezet worden voor die werkingsaspecten van de dienst die niet of niet meer volledig gesubsidieerd worden.

Na storting op rekeningnummer BE79 3350 0389 8133 ontvang je van ons automatisch een fiscaal attest in de loop van het eerste trimester van het volgende jaar.

Verplichte vermelding van uw nationaal nummer (of rijksregisternummer)

In het kader van de fiscale attesten voor giften ben je als schenker verplicht om vanaf 1 januari 2024 je nationaal nummer (ondernemingsnummer of rijksregisternummer) te vermelden. De Federale Overheid wil de fiscaal aftrekbare giften automatisch op je belastingbrief invullen, zodat je zeker bent van het belastingvoordeel.

Gelieve bij een volgende gift het ondernemingsnummer of je rijksregisternummer mee te delen. Dan kunnen wij dit op het fiscaal attest vermelden en wordt het belastingvoordeel automatisch aan jou toegewezen. 
 

Gerealiseerde projecten

Dankzij verschillende organisaties hebben we al heel wat projecten kunnen realiseren. Hieronder vind je een greep uit de projecten.

Brussenboek 'Mijn grote kleine broer'
Dankzij de steun van Koning Boudewijn Stichting

​Als thuisbegeleidingsdienst begeleiden we niet enkel ouders en kinderen met een beperking maar ook hun broers en zussen (brussen). Samen met het hele gezin gaan we op weg.

Om taal en beeld te geven aan datgene dat vaak moeilijk te verwoorden is, werd er een leesboekje gemaakt voor jonge brussen.

Het boekje is een realisatie van Anneleen en Amber. Anneleen, thuisbegeleidster binnen de vroegbegeleiding, heeft de tekst geschreven en Amber verzorgde de illustratie.

Lou heeft een grote broer, Jelle. Lou kan soms iets wat Jelle nog niet kan. Hoe komt dat? Jelle is toch haar grote broer? Mama en papa vertellen dat Jelle een grote kleine broer is. Samen zijn ze de grootste helden van mama en papa.

Je kan het boek aankopen via info@wegwijs.stijn.be of 011 55 99 60.

- Flatlay versie: € 27,00 + verzendkosten
- Gewone inbnding: € 19,00 + verzendkosten

brussenboek mijn grote kleine broer
Spanningsregulerend materiaal
Dankzij de steun van Koning Boudewijn Stichting

Zorgen voor een kind met een beperking vraagt veel competenties van ouders. Ze zitten vaak met heel veel vragen: hoe kan ik mijn kind stimuleren zonder dat ik overvraag? Hoe kan ik rust brengen?

Dank zij de steun van Een Hart voor Limburg werden een aantal koffers samengesteld met materialen die spanning kunnen helpen reguleren: verzwarende dekens/schootkussens, verzwaringsknuffels, drukvesten, massageknuffels, spinners, wiebelkussens, bijtringen, enz.

De thuisbegeleid(st)ers ontwierpen tevens een brochure waarin je niet alleen een overzicht vindt van het beschikbare materiaal maar waarin ook wordt ingegaan op hoe het mechanisme van spanning en stress in elkaar zit.

Met behulp van dit stress verlagend materiaal bouwen de thuisbegeleiders samen met het gezin aan positief ouderschap en welzijn van de kinderen.

Snoezelkoffers (Vroegbegeleiding)
Dankzij de steun van Een Hart voor Limburg

Één van de doelen van een snoezel-sessie is ontspanning. De hartslag en de bloeddruk van jouw kind dalen en de spierspanning kan afnemen. Je kind komt tot rust. Naast ontspanning kan snoezelen positief zijn voor de algemene ontwikkeling.

Verder ligt de nadruk tijdens het snoezelen op het samen beleven, samen ontdekken en samen ontspannen waardoor de band tussen kind en begeleider/ouder positief versterkt kan worden.

Vanuit onze dienst werden drie snoezelkoffers voor de Vroegbegeleiding gemaakt en een brochure.
De materialen hebben we kunnen aankopen dankzij de steun van een Hart voor Limburg.

Snoezelkoffers (Autisme)
Dankzij de steun van Rotary Club Zonhoven

Door een andere zintuiglijke verwerking van prikkels bij personen met autisme kunnen ze vaak onder- of overprikkeld worden. En daar willen we met de snoezelkoffer op inspelen aan de hand van zorgvudlig geselecteerde materialen. 

Personen die snel overprikkeld raken, kunnen bijvoorbeeld weer tot rust komen door te luisteren naar rustgevende muziek, door te kijken naar bewegende vloeistoffen of door zich even af te zonderen in een gesloten ruimte zoals het tentje. Personen die snel onderprikkeld zijn, kunnen bijvoorbeeld op zoek gaan naar extra prikkels aan de hand van een verzwaringsdeken, een drukvest of een stressbal.

snoezelkoffer met snoezelmateriaal
Belevingsparcours autisme
Dankzij de steun van Een Hart voor Limburg

Met het belevingsparcours kunnen ouders, grootouders, partners, hulpverleners... zelf ervaren hoe mensen met autisme bepaalde prikkels binnenkrijgen en verwerken.  Hoe is het voor een persoon met autisme om op prikkels te reageren? Hoe beleeft hij zijn omgeving? Hoe werken zijn hersenen en welke reacties komen er uit voort? Aan de hand van 8 opdrachten en proeven kan je zelf ervaren hoe het is om te leven met autisme.

Uitbreiding van boeken en materialen in de Autitheek
Dankzij de steun van CERA

Met dank aan CERA hebben we eind 2022 onze Autitheek verder kunnen uitbouwen. Ons assortiment werd uitgebreid met maar liefst 80 nieuwe boeken!

 

Daarnaast hebben we ook nog extra educatief materiaal aangeschaft. Hiermee kunnen we onze cliënten nog beter begeleiden en ondersteunen.  De twee nieuwe dozen Brainblocks kunnen fulltime uitgeleend worden om personen met ASS en hun omgeving uitleg te geven over autisme. ‘Zie wat ik zie, doe wat ik doe’ is een interventiepakket om imitatie en gedeelde aandacht te stimuleren bij jonge kinderen. Deze methodiek helpt ons binnen de begeleiding om ouders te leren hoe ze de interactie met hun jonge kind kunnen bevorderen.

Al deze boeken en materialen moeten natuurlijk ook een plaatsje krijgen. Dankzij het sponsorbudget hebben we nieuwe kasten kunnen kopen om alles weer geordend te kunnen wegzetten.   

autitheek boekenkast
De nieuwe kassa van de Kapelanij
Dankzij de steun van ICT Community for ASD

De deelnemers van onze dagbesteding de Kapelanij te Zutendaal kunnen sinds de zomer van 2022 op een meer inclusieve manier meewerken in de horeca. Door middel van de aankoop van een nieuwe kassa hebben we deze kunnen uitbreiden met mobiele bakjes. Op deze manier kunnen er makkelijker bestellingen doorgegeven worden aan andere deelnemers en komen er automatische vragen zodat de bestelling zo correct mogelijk wordt doorgegeven. Door met deze bakjes te werken kunnen we ook met een duidelijkere taakverdeling werken achter de schermen die onze deelnemers meer rust biedt. Bedankt om in ons project te geloven ICT community for ASD!

Algemene sponsoringen

Sponsoringen via trooper.be/lsa, onze eigen koekjes verkoop, de Ambiorixrun, de Ronde tafel Neerpelt, Kiwanis Lanaken, Repair café, giften via ‘de warmste week’, vrije giften,... maken dat we onze gewone werking beter kunnen ondersteunen. Met deze centen kunnen we onze jaarlijkse boeken aankoop voor de autitheek doen, hebben we onze nieuwe website mee gecreëerd, hebben we een sound pillow mee aangekocht, maken we regelmatig nieuwe, informatieve filmpjes voor op ons youtube kanaal,...

 

Bedankt aan iedereen die ons op deze manier steunt!

Snoezeldekentjes
Dankzij de steun van een hobbyclub

De dames van een plaatselijke hobbyclub hebben ons voorzien van vrolijke friemeldekentjes om uit te lenen aan gezinnen die nood hebben om te kunnen snoezelen. Dit allemaal deden ze met herbruikbare materialen, tijdens hun wekelijkse hobby avond. Dankjewel voor jullie creativiteit dames.

Loop T-shirten
Dankzij de steun van Betopro

Aangezien gezonde werknemers belangrijk is om onze diensten te kunnen blijven garanderen hebben we van Betopro bedrukte loop tshirten mogen ontvangen voor onze sporadische deelname aan sportactiviteiten. 

Onthaalbalie
Dankzij de steun van Kurt Brebels

Onze samenwerking met Kurt Brebels interieur maakt dat we een mooie onthaalbalie hebben gekregen. Op deze manier kunnen we bezoekers prikkelarmer verder helpen aan ons onthaal en kunnen we de privacy garanderen voor de taken van onze onthaalmedewerkers.

bottom of page