top of page

Lees- en kijktips: Tegemoetkomen aan de ondersteuningsnoden


In deze rubriek geven we graag een overzicht van boeken, publicaties en filmmateriaal die het thema van het artikel ‘Tegemoetkomen aan de ondersteuningsnoden van mensen met ASS en hun omgeving’ illustreren. Onderstaande publicaties belichten de impact van een diagnose autisme in het gezin.


Boeken

Tip: gelinkte boeken zijn beschikbaar om uit te lenen via onze Autitheek!


Autisme in het gezin. Het gezin als hefboom voor verandering.

Auteur: Wilfried Peeters

Uitgeverij Garant, ISBN 9789044136593, 2019, 180 pagina's


In "Autisme in het gezin. Het gezin als hefboom voor verandering" gaat men uit van het idee dat een kind met autisme alleen niet bestaat. Kinderen moet autisme groeien op in gezinnen en autisme raakt via het kind het hele gezin.

Het eerste deel geeft een overzicht van de impact die autisme heeft op het hele gezin en op de opvoeding van de ouders. Herkenbare problemen en dynamieken in gezinnen met een kind met autisme komen aan bod. Het tweede deel geeft concrete methodeieken en stappenplannen om ouders te helpen die kunnen vastlopen in de opvoeding van hun kind.


Auteur: Ilse Noens, Yoni Peeters

Uitgeverij Acco, ISBN 9789463447850, 2018, 103 pagina's


Opvoeden kan een hele uitdaging zijn, zeker als je kind autisme heeft. Doe ik het wel goed? Hoe kan ik mijn kind helpen? In hoeverre moeten we ons leven aanpassen aan ons kind? Allemaal vragen die je als ouder bezig kunnen houden. Dit boek helpt je om stap voor stap stil te staan bij verschillende aspecten van opvoeden. Wat voel ik als ouder? Wat denk ik? Wat doe ik? Aan de hand van allerlei praktische vragen en oefeningen kan je hiermee verder aan de slag gaan.Auteurs: Sarah de Keyser & Stiene van den Eynde

Uitgeverij Politeia, ISBN 9782509033161, 2018, 153 pagina's

In 'AnderSS' vertelt Sarah De Keyser het verhaal van haar leven met haar zoontje Nyo. Nyo heeft ASS, wat zorgt voor de nodige moeilijkheden in het gezin, op school en daarbuiten. Sarah beschrijft haar dagelijkse zoektocht naar antwoorden en de juiste hulp voor haar zoon, terwijl ze strijdt voor meer begrip van de buitenwereld voor zijn situatie. Ook haar eigen moeilijkheden, in haar relatie, als ouder en als persoon, komen op een eerlijke manier aan bod.Auteur: Joyce van Maaren

Uitgeverij Hogrefe, ISBN 9789492297037, 2015, 288 pagina's


In het gezin van Joyce wordt er in de loop der jaren bij vier van haar vijf kinderen én haar man gediagnostiseerd met een autismespectrumstoornis. In dit boek vertelt ze openhartig hoe haar leven elke keer weer op z’n kop komt te staan. En hoe het gezin telkens weer op zoek moet naar een nieuw evenwicht. Joyce gaat door een moeizaam acceptatieproces, maar beseft al snel dat zij zelf het heft in handen moet nemen.
Auteur: Chris Lauwers

Uitgeverij Epo, ISBN 9789064453434, 2004, 191 pagina's


'Gewoon een jongen met autisme' is het dagboekachtige verhaal van een moeder over haar leven met een autistische zoon. Chris Lauwers beschrijft de jarenlange lijdensweg van haar en haar gezin omdat het zo lang duurde vooraleer voor haar zoon de diagnose van autisme gesteld werd. Daarna kon de langzame groei, met vallen en opstaan, naar zelfstandigheid en volwassenheid van de jongen beginnen. Ze weet een harde realiteit met de juiste dosis humor terug in perspectief te plaatsen. Haar beschrijvingen van het "autistische gedrag" van haar zoon zijn typerend voor iedereen die autisme kent en leerrijk voor diegene die het nog niet kennen.


Auteur: Janneke van Bockel

Uitgeverij Lannoo, ISBN 9789020986051, 2009, 224 pagina's


Als Janneke van Bockel te horen krijgt dat haar dochter autisme heeft, is ze gek genoeg opgelucht. Nu weet ze eindelijk waarom haar kind niet volgens de boekjes opgroeit. Maar dan slaat de onzekerheid toe. Want hoe kan ze haar kind helpen? Wat vergt dat van haar gezin? En hoe maakt ze de buitenwereld duidelijk dat haar dochter weliswaar bijdehand en dominant is, maar zeker niet onopgevoed?
Auteur: Janneke van Bockel

Uitgeverij Lannoo, ISBN 9789401433297, 2016, 208 pagina's


'Uitlegmoeder' is de opvolger van 'Ijskastmoeder'. In dit boek vertelt Janneke over de impact van autisme op een tiener en haar omgeving. Ze geeft je een inkijk in haar gezin: de eerste verliefdheid, de moeizame overgang naar de middelbare school, het samen - met vallen en opstaan - leren omgaan met autisme. Hoe begeleid je als ouder een meer dan gemiddeld kwetsbare tiener wiens ontwikkeling niet altijd aansluit bij het tempo dat de buitenwereld verwacht? Hoe geef je je dochter beetje bij beetje meer zelfstandigheid in een voor haar zo onvoorspelbare wereld? En hoe bezorg je de buitenwereld de nodige ondertitels om haar gedrag en gevoelens beter te kunnen plaatsen?Van hier tot aan de maan en terug. Autisme in het gewone gezinsleven.

Auteur: Eva-Rita Boon

Uitgeverij Houtekiet, ISBN 9789089243119, 2014, 116 pagina's


Een jonge moeder van drie ontdekt dat haar jongste zoontje autisme heeft. Ze probeert dat een plaats in haar gezin te geven en dat verloopt bij tijden zeer woelig. Hoewel ze professioneel met autisme bezig is, worstelt ze met de diagnose en met de impact ervan op haar leven en dat van haar man en kinderen. Het is alsof ze in een achtbaan van gevoelens zit, vol ups en downs. Toch is dit een hoopvol boek. Met vele schijnbaar kleine zaken kun je het verschil maken en kunnen ouders kinderen met autisme een veilige en vertrouwde omgeving bieden.
Film

De wereld in mijn hoofd

Project van de Liga Autisme Vlaanderen


Met ‘De wereld in mijn hoofd’ brengt de Liga Autisme Vlaanderen een beklijvend documentair portret van enkele kinderen met autisme. De wereld in mijn hoofd' brengt het verhaal van drie kinderen met autisme: Bram, Laure en Aukje. Drie kinderen met eigen talenten en interesses, die de wereld op een andere manier beleven, gekleurd door hun autisme. Deze film geeft ons inkijk in de wereld in hun hoofd en de invloed hiervan op hun omgeving.


Bij deze film hoort ook een vormingspakket dat zich richt op een breed publiek. De beleving van deze kinderen vormt de sleutel om met dit vormingspakket aan de slag te gaan.


*De film is verkrijgbaar als brochure met code voor online toegang tot de film

Alle info vind je hier: www.ligaautismevlaanderen.be/filmBrochure

Een kind met autisme in je gezin. Ervaringen van achter de voordeur.


Dit rapport is een inspiratiebron voor iedereen die te maken heeft met autisme. Vier groepen nodigen we expliciet uit om de informatie tot zich te nemen: ouders van kinderen met autisme, familieleden en vrienden, medewerkers van gemeenten (beleidsmakers, zorginkopers en indicatiestellers) en zorgverleners.


126 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page