top of page

Burn-out bij mensen met autisme

Bijgewerkt op: 10 apr.


Uit cijfers en uit ervaringen van psychologen blijkt dat burn-out bij mensen met autisme vaak voorkomt. Hoe dit komt, daarover is in de wetenschap nog weinig bekend. Wel zijn er inmiddels duidelijke aanwijzingen dat mensen met autisme een vergrote kans op burn-out hebben bij aanhoudende stress.


Ken je de term ‘autistische burn-out’? Verschillende mensen met autisme gebruiken deze term om te omschrijven hoe ze extreem uitgeput en overprikkeld raken door een opeenstapeling van dagelijkse stressfactoren, al dan niet in combinatie met ingrijpende levensgebeurtenissen. Wanneer deze toestand langer aanhoudt, kan dit voor veel leed en problemen zorgen, zoals verlies van werk, school, gezondheid, levenskwaliteit en zelfs het ontwikkelen van suïcidaal gedrag.


Tot voor kort was de ‘autistische burn-out’ een term die vooral door mensen met autisme zelf gebruikt werd, maar die niet voorkwam in wetenschappelijke literatuur. Daar is met een recent onderzoek (Dora M. Raymaker et al., 2020) door wetenschappers van het Academic Autism Spectrum Partnership in Research and Education in de Verenigde Staten verandering in gebracht.

Co-auteur Dora Raymaker zegt op de website van de uitgever: "De autistische burn-out is al veel te lang een kwestie van onderbelichte en extreme urgentie."


Uit het onderzoek komt de volgende definitie van de autistische burn-out naar voren: ‘de autistische burn-out is een syndroom dat ontstaat als het gevolg van chronische levensstress en een wanverhouding tussen verwachtingen en capaciteiten, waarbij er onvoldoende ondersteuning is. Het wordt gekenmerkt door alomtegenwoordige, langdurige (meestal meer dan drie maanden) uitputting, verlies van vaardigheden en verminderde tolerantie voor prikkels’.

 

Wil je meer weten over burn-outs en stress bij autisme en wat hierbij kan helpen? Onderstaande boeken nemen het thema onder de loep.

De boeken zijn overigens uit te lenen via onze Autitheek! Klik op de link om de beschikbaarheid te controleren.


door Marja Boxhoorn


In 'Meer rust en minder stress bij autisme' vind je een praktisch stappenplan, waarmee je in zeven stappen leert waar je stress vandaan komt, hoe je de signalen kunt herkennen en hoe je ermee kunt omgaan.

Het boek biedt je tal van ideeën en mogelijkheden om meer rust te creëren in je dagelijkse leven. Daarnaast bevat het praktische oefeningen en opdrachten om zelf mee aan de slag te gaan.


door Barbara de Leeuw


'Overprikkeling voorkomen' past een nieuwe praktische methodiek toe om zelf signalen en symptomen van overprikkeling te herkennen en traceren. Daarna kunnen de diverse vormen van overprikkeling worden aangepast door er juist op te reageren. Door middel van tips en oefeningen wordt uitgelegd welke stappen noodzakelijk zijn voor het voorkomen van overprikkeling.


door Annelies Spek


In 'Mindfulness bij volwassenen met autisme' wordt een nieuwe therapievorm besproken die mensen met autisme kan helpen om minder snel overbelast te raken, gedachten los te laten en beter lichamelijke grenzen aan te voelen.

Bij deze mindfulness technieken wordt er weinig tot geen beroep gedaan op communicatie en inzicht in eigen gedachten en gevoelens.

Dit is voor mensen met autisme prettig, omdat zij juist moeite ervaren in communicatie en sociaal inzicht.


Stress - De psychologie van het omgaan met druk *

door Diane Mcintosh


'Stress - de psychologie van het omgaan met druk' biedt de technieken die nodig zijn om de stressfactoren te doorgronden en te begrijpen en te behandelen. Dit alles wordt uitgelegd door middel van infografphics, vragenlijsten en constructief advies. Het boek is heel visueel opgesteld.



* Dit boek is niet beschikbaar in de Autitheek, maar is wel verkrijgbaar bij o.a. Standaard Boekhanel voor € 10,00.

129 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page