top of page

Huiswerk: hoe kan je je kind ondersteunen?Het schooljaar is terug begonnen. Kinderen moeten terug wennen aan de nieuwe structuur, hun dag is plots veel drukker en op sociaal gebied komen ze voor heel wat uitdagingen te staan. De schooldag is vaak vermoeiend voor kinderen met autisme.


En als ze na een lange schooldag terug thuiskomen, staan ze alweer voor een nieuwe taak: huiswerk. Hoe kan je als ouders je kind hierin zo goed mogelijk ondersteunen?

Communicatie met school

Een goede communicatie met school is erg belangrijk! In de eerste plaats moet de schoolagenda duidelijk en correct ingevuld worden in de klas. Daarnaast moet je kind ook goed weten welke materialen hij of zij mee naar huis moeten nemen om het huiswerk te kunnen maken. Indien nodig kan de leerkracht op het einde van de dag nakijken of de agenda in orde is.

Heeft je kind die dag een vol hoofd en lukt het écht niet om huiswerk te maken? Spreek dan af met de leerkracht hoe jullie dit communiceren en hoe jullie dit aanpakken.


Duidelijke avondplanning

Thuis start een goede structuur bij het creëren van een duidelijke avondplanning. Laat je kind na school eerst even tot rust komen, zodat hij/zij kan ontprikkelen na een lange schooldag.

Spreek dan een vast moment in de avond af om te starten met het huiswerk. Kies voor een vaste werkplek waar je kind zich goed voelt en er minder omgevingsprikkels zijn die je kind kunnen afleiden.


Verduidelijk het verloop van het huiswerk

Als de tijd en ruimte verduidelijkt zijn, is het belangrijk om ook het verloop van het huiswerkmoment in kaart te brengen. Dit kan door een stappenplan op te stellen van de verschillende stappen die er moeten gebeuren of door het maken van een checklist. Wat je kind precies nodig heeft is afhankelijk van de leeftijd van je kind en hoeveel structuur en duidelijkheid het nodig heeft. Belangrijk is dat het kind duidelijk weet wat het moet doen en hoe hij dit moet doen.

Extra tips

Op de website van Klasse vind je handige structuurkaartjes die je gratis kan downloaden en printen. Je vindt er zowel ingevulde structuurkaarten als structuurkaarten die je zelf digitaal kan invullen of aanpassen.Geef me de vijf heeft een boek van 26 strategiekaarten met een duidelijk stappenplan voor veelvoorkomende opdrachten en leerstof uitgebracht. Het boek kost € 29,00.

Daarnaast kan je ook gratis blanco strategiekaarten en weekplanners downloaden, die je kunnen helpen met het maken van huiswerk.


Kom zeker ook eens in onze Autitheek kijken voor meer tips! In onze 'School- en huiswerkdoos' hebben we tal van voorbeelden van stappenplannen, een huiswerkspel, checklisten, tips voor in de klas...

De Autitheek is elke donderdag open van 9:00 tot 16:30 uur.


158 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page