top of page

Meer weten over genderidentiteit?


Wil je meer weten over gender, genderidentiteit en autisme? Dan raden wij onderstaande boeken, websites of instanties aan voor meer informatie.


Boeken


Gender Identity, Sexuality and Autism

Voices from Across the Spectrum

Auteur: Eva A. Mendes, Meredith R. Maroney

Dit boek brengt een verzameling verhalen van mensen die zich in het autismespectrum bevinden en zich tegelijkertijd identificeren als lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, queer, intersekse en/of aseksueel (LGBTQIA).


Let op: dit boek is Engelstalig.






The Autistic Trans Guide to Life

Auteur: Yenn Purkis, Dr Wenn Lawson

In deze overlevingsgids vertellen de twee auteurs hoe het leven is als autistische transpersoon. Het boek combineert persoonlijke verhalen en wetenschappelijke inzichten met actuele informatie. Het doel is om autistische trans- en/of niet-binaire volwassenen alle hulpmiddelen en strategieën aan te bieden die ze nodig hebben om te leven als hun allerbeste zelf. Thema’s zoals zelfbehartiging, geestelijke gezondheid en camoufleren/maskeren, maar ook belangrijke momenten in het leven, zoals uit de kast komen of een sociale en/of fysieke transitie, komen aan bod.

Let op: dit boek is Engelstalig


Noem me Nathan

Auteur: Catherine Castro, Quentin Zuttion

Deze graphic novel gaat over Nathan, een jongen geboren in het lichaam van een meisje. De combinatie tussen tekst en beeld zorgt ervoor dat dit waargebeurde verhaal op een mooie, intieme manier verteld wordt.

Al als kind is Nathan anders. Hij wil absoluut geen jurkjes aan en krijgt liever een zakmes dan een Hello Kitty-tas als kerstcadeau. De puberteit zorgt ervoor dat Nathan steeds meer met zijn lichaam worstelt. Nathan voelt zich onbegrepen en zit steeds meer met zichzelf in de knoop. Gelukkig brengen gesprekken met een begripvolle psycholoog daar verandering in.


Het boek is herkenbaar voor transpersonen en maakt tegelijkertijd de gevoelens van Nathan voor cisgenderpersonen inzichtelijk.


Goos

Auteur: Jolanda Haverkamp

Dit prachtige kleurrijke prentenboek is heel geschikt voor kinderen en hun omgeving die te maken krijgen met genderdysforie. Als je zelf heel goed weet wie je bent, maar je omgeving verwacht ander gedrag van je op basis van je uiterlijk, dan is dat verwarrend. Wie ben je dan? Je binnenkant of je buitenkant? Dit boek kan helpen inzicht te geven. Het is vanaf het begin duidelijk dat Goos blauw is en dus blauw gedrag vertoont. Het feit dat zijn buitenkant oranje is, zorgt ervoor dat de omgeving oranje gedrag van hem verwacht. Dat is lastig voor Goos.


Informatieve websites


Op de website van Çavaria kun je terecht voor informatie over verschillende domeinen en thema’s betreffende gender- en seksuele diversiteit. Ze geven advies en trainingen, ontwikkelen educatief materiaal voor kleuter-, lager en middelbaar onderwijs en geven brochures uit om mensen te informeren.


Een onderdeel de werking van Çavaria is de opvang- en infolijn: Lumi. Je kan er terecht met al je vragen over gender en seksuele voorkeur. Chatten, bellen of mailen met Lumi is helemaal gratis, vertrouwelijk en anoniem. Meer info en contactgegevens vind je op lumi.be/word-geholpen. Op lumi.be vind je als LGBTI+-persoon, ouder of professional ook veel informatie en relevante doorverwijzingen.


Op hun website kan je een handige adressenlijst vinden waar er per regio specifieke verenigingen, hulpverleners en activiteiten gebundeld staan.


KLIQ is het vormings- en trainingscentrum van Çavaria dat werkt rond gender- en seksuele diversiteit. Je kan bij KLIQ terecht voor vormingen, trajectbegeleiding en webinars rond het LGBTI+-thema.


Waar kan je terecht voor nog meer informatie?

Er is in elke Vlaamse provincie een zogeheten regenbooghuis. Hier kun je terecht als je op zoek bent naar informatie of een aanspreekpunt. Daarnaast ondersteunen en organiseren deze huizen activiteiten en evenementen in de provincie.


37 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page