Wil je een daguitstap of activiteit op voorhand goed plannen? Onderstaande boeken, organisaties en websites kunnen je hiermee helpen.
Boeken
Werk maken van vrije tijd: Autisme en vrije tijd Auteur: Degrieck Steven
Een praktisch boek om het hoofd te bieden aan moeilijkheden waarop mensen met ASS botsen wat betreft de invulling van vrije tijd. Theoretische kennis over autisme wordt vertaald in bruikbare en concrete adviezen.
Samen spelen: Spel en spelen autismevriendelijk aanpassen volgens sociale niveaus Auteur: Effy Vanspranghe
Dit boek helpt begeleiders op een concrete manier aanpassingen door te voeren wanneer het sociale niveau van een spel (nog) te moeilijk is voor een kind of jongere die moeite heeft met samen spelen.
Wat wijzer voor de vrije tijd Auteur: Colette De Bruin (Geef me de 5)
Kinderen met autisme hebben dikwijls moeite met het invullen van hun vrije tijd. Dat deze kinderen op zulke momenten ongewenst gedrag hebben is het gevolg van het feit dat ze niet weten WAT ze moeten doen, WAAR, WANNEER, met WIE en HOE. Aangeven wat je WEL van het kind verwacht in plaats van niet, helpt hen al. De 'Wat-wijzer' is een boekje dat - door zijn inleiding - het kind leert om in een opeenvolging van vaste denkstappen keuzes te maken voor wat betreft invulling van zijn vrije tijd.
Organisaties voor vrijetijdszorg
Het VAPH erkent en subsidieert een aantal organisaties voor vrijetijdszorg. Die organisaties bieden aangepaste vrijetijdsactiviteiten aan voor personen met een handicap. Een erkenning als persoon met een handicap door het VAPH is niet vereist.
Bij zo’n organisaties kan je advies vragen rond vrijetijdsinvulling. Vaak worden een aantal stappen doorlopen (kennismakingsgesprek, wensen en verwachtingen koppelen aan mogelijkheden, voorstellen en voorbereiden van de activiteiten). De manier waarop dit gebeurt is afhankelijk van organisatie tot organisatie.
Hier vind je een lijst met adressen van vrijetijdsorganisaties.
Algemene informatie over vrije tijd
Participate
Op de (vernieuwde) website van Participate vind je heel wat informatie rond vrijetijdsinvulling terug. Je vindt er ook tips hoe je bijzonderheden, moeilijkheden en interesses van je kind kunt doorgeven. Hiervoor kan je de Wegwijzer gebruiken. Je vindt er ook een overzicht van websites, organisaties, jeugdbewegingen… over de verschillende provincies.
Participate deelt ook een interessante infofiche rond vrijetijdsbesteding: hoe pak je het aan, wat is het aanbod met links naar de verschillende organisaties, keuzes maken…
Wie uiteindelijk door de bomen het bos niet meer ziet, kan zich laten inspireren door deze thematische lijst van activiteiten. Dan is het nog kwestie van kiezen, natuurlijk…
Wie nood heeft aan praktische tips voor vrijetijdsbesteding die specifiek gericht is op kinderen, kan hier een kijkje nemen.
Toerisme voor Autisme
Tot slot is Toerisme voor Autisme een aanrader voor iedereen die stressvrij op vakantie of uitstap wil. Op hun website vind je heel wat autismevriendelijke accommodaties en activiteiten, met (gratis) visuele stappenplannen en nuttige info.
Jeugdbewegingen en kampen
Op de website van ‘vrije tijd en ASS’ vind je een overzicht van verschillende (jeugd)werkingen met een aanbod voor personen met ASS.
De Liga Autisme Vlaanderen organiseert ook jaarlijks kampen voor kinderen en jongeren met autisme, je vind hier een overzicht. Ook voor volwassenen is er een aanbod (je leest het hier). Door de autismevriendelijke aanpak en begeleiding kunnen kinderen, jongeren en volwassen genieten van een aangename kampervaring of vakantie.
Wist je trouwens dat de Liga Autisme Vlaanderen infofiches ontwikkelde om animatoren te helpen een autismevriendelijke activiteit voor te bereiden en te begeleiden? Ook de collega’s van het Raster maakten mooie brochures rond vrije tijd: ‘autisme in de sportclub’, ‘autisme in de jeugdbeweging’ en ‘autisme op kamp en op het speelplein’. Deze brochures zijn via onderstaande afbeeldingen te downloaden. Ze zijn eveneens in papieren versie beschikbaar op de dienst.
댓글