top of page

Op uitstap met autisme: 10 praktische tips


Of je nu zelf op het spectrum zit, een partner met autisme hebt en/of de trotse mama of papa bent van een of meerdere kinderen met autisme, … voorspelbaarheid bieden is allicht geen onbekend terrein in je gezin.


Nu het einde van het schooljaar nadert en jullie uitkijken naar twee maanden zonder spanning rond taken en toetsen, negen weken zonder ochtendrush en 62 dagen zonder “ontladen om 15:30 uur”, … zijn jullie vast ook al druk aan het plannen voor de zomervakantie. En daar hoort nadenken over leuke daguitstappen mogelijk ook bij.


Een daguitstap is vaak een uitstap naar een nieuwe plaats, naar onbekend terrein. Vooraf stilstaan bij de trip die jullie willen maken helpt om voorspelbaarheid te bieden. Enerzijds kan je informatie opzoeken over wat je allemaal kan/mag verwachten. Anderzijds kan je ook verduidelijken wat er van jou als bezoeker verwacht wordt. Laat net dit vaak helpend zijn om de aanloop naar de uitstap, de uitstap zelf maar ook het thuiskomen een stuk vlotter te laten verlopen.


Onze 10 tips

  1. Kies een uitstap op maat van jullie gezin. Heeft iedereen andere wensen of zijn er in jouw gezin mensen met een uitgesproken voorkeur? Zoek toch naar een uitstap waar jullie wel allemaal van kunnen genieten! En weet dat er naast de klassieke recreatiemogelijkheden heel wat alternatieve, fijne uitjes zijn.

  2. Kijk goed na wanneer je de uitstap plant. Week- of weekenddagen, maar ook een binnenactiviteit bij zonnig weer en een buitenactiviteit op een regenachtige dag kan een groot verschil maken in drukte.

  3. Kondig de uitstap aan op de dag- en/of weekplanning. Doe dit ook niet té ver van tevoren. Zorg dat er voldoende ruimte is voor vragen enerzijds, maar ook niet meer tijd dan nodig zodat de zenuwen niet al te strak gespannen gaan staan. Maar weet dat onduidelijkheid en dus stress er ook wel bij horen! Twijfel niet te snel of het wel zo’n goed idee is om te gaan.

  4. Zoek informatie op over de uitstap. Op YouTube vind je heel wat filmpjes van allerlei recreatiedomeinen, pretparken, dierentuinen, … Vaak kan je op de website ook een duidelijke plattegrond vinden die visueel erg aantrekkelijk is. Check zeker ook de site van Toerisme voor Autisme (www.toerismevoorautisme.be). Daar vind je voor heel wat uitstappen in België en Nederland uitgewerkte stappenplannen.

  5. Overloop de dag vooraf eens in je hoofd. Denk daarbij zeker aan het verloop van de dag (vertrek, de autorit, eten/drinken, …). Maar ook aan sensorische gevoeligheden en situaties die misschien uitdagend zijn, bv. wachtrijen. Een heuptasje met koptelefoon, fidgettoys, kleine spelletjes voor bij het aanschuiven, … kunnen handig zijn!

  6. Is er iets dat voor extra spanning zorgt, bv. een favoriet dier in de dierentuin? Doe dit dan misschien eerst of kondig dan goed aan wanneer jullie dit gaan doen.

  7. Eet en drink voldoende! Vraag of er iemand naar het toilet moet telkens als je een toiletgebouw passeert, zo vermijd je chaos bij hoogdringendheid. En plan voldoende pauzes en momenten in om even te ontprikkelen. Ook als dit op het eerste zicht nog niet nodig lijkt!

  8. Kondig op tijd aan dat de dag voorbij is!

  9. Ontladen hoort er na zo’n dag vaak bij. Dat wil niet zeggen dat het geen fijne dag was. Voorzie de avond en/of de dag nadien voldoende tijd om uit te rusten.

  10. En last but not least: rustige ouders, rustige kinderen! Zorg voor jezelf.


Op een fantASStische zomer!

229 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page