top of page
Foto van schrijverWegwijs

Omgaan met overprikkeling

We worden in ons dagelijkse leven overspoeld met een overvloed aan prikkels; van het constante geluid vanuit omgeving en apparaten tot de eindeloze stroom van informatie via sociale media. Deze prikkels kunnen leiden tot stress, vermoeidheid en gevoelens van overweldiging. 


Het is belangrijk om manieren te vinden om met deze prikkels om te gaan en je mentale balans te behouden. Wij delen onze belangrijkste tips én delen onderaan de blog een handige gratis download om signalen te herkennen en acties te ondernemen.


  1. Herken je triggers

De eerste stap in het omgaan met overprikkeling is het bewust worden van de prikkels die jou het meest beïnvloeden. Dit kunnen bepaalde geluiden, drukke omgevingen of zelfs bepaalde sociale situaties zijn. Eens deze prikkels in kaart gebracht zijn kan je aan de slag.


  1. Zorg voor rust en ontspanning

In ons dagelijks leven is het noodzakelijk om tijd in te plannen voor rust en ontspanning, om zo je hoofd leeg te maken. Dit kan een moment van stilte zijn, een korte wandeling in de natuur, een boek lezen... 


  1. Beperk schermtijd

Overweeg om meldingen op je smartphone of laptop uit te schakelen, tijdslimieten in te stellen voor sociale media of doe af en toe een digitale detox. Door je schermtijd te verminderen, geef je je brein de kans om te ontspannen.


  1. Oefen mindfullness

Door mindfulness-oefeningen te doen, zoals meditatie of ademhalingsoefeningen, kan je leren om beter om te gaan met prikkels rondom je en je reactie hierop.


  1. Orde in je omgeving brengt orde in je hoofd. 

Je directe omgeving speelt een grote rol in hoe prikkelbaar je je voelt. Probeer je huis of werkplek zo in te richten dat het een gevoel van rust uitstraalt. 


  1. Zorg voor Jezelf

Zelfzorg is belangrijk bij het omgaan met overprikkeling. Dit betekent dat je niet alleen fysiek goed voor jezelf zorgt door voldoende te slapen, gezond te eten en te bewegen, maar ook emotioneel en mentaal. Neem de tijd voor dingen die je gelukkig maken en je energie geven.


  1. Vraag hulp

Overprikkeling alleen aanpakken kan moeilijk zijn. Het kan helpen om je ervaringen te delen met vrienden, familie of een professional. Ze kunnen je steun bieden, begrip tonen en samen met jou zoeken naar oplossingen.


Gratis download: Omgaan met overprikkeling


Het is belangrijk om éérst signalen van overprikkeling te herkennen. Daarna kan je actie ondernemen om terug tot rust te komen of je te ontspannen. 


Met behulp van ons gratis schema kan je je signalen in kaart brengen en zie je meteen wat jij en anderen kunnen doen om terug te kunnen ontspannen of te ontprikkelen.


Hoe gebruik je het schema?

  • Het schema is verdeeld in 4 fases: ontspanning, ontspanning verdwijnt, stress loopt op en verhoogde stress of overprikkeling.

  • In het eerste onderdeel Signalen noteer je hoe je je voelt of gedraagt, of wat er met je gebeurt als je in die fase zit.

  • In het eerste Actie-onderdeel noteer je wat JIJ kan doen om ontspannen te blijven (1e groene fase) of wat je kan doen om terug ontspannen te geraken.

    • Voorbeelden: muziek luisteren, een boek lezen, een korte wandeling maken, afzonderen in je kamer...

  • In het tweede Actie-onderdeel noteer je wat ANDEREN kunnen doen om je te helpen om ontspannen te blijven (1e groene fase) of wat je kan doen om terug ontspannen te geraken.

    • Voorbeelden: je even met rust laten, rustig met je praten, een hulpmiddel aanbieden...


Extra tip: hang het schema op een zichtbare en toegankelijke plaats. Als je voelt dat je overprikkeld geraakt, kan je meteen kijken wat je signalen zijn en welke acties je kan ondernemen.



76 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page