top of page

Schermtijd van je kinderen beheren? Met apps voor ouderlijk toezicht kan het!

Bijgewerkt op: 10 apr.


Lever jij ook een constante strijd tussen het moderne digitale tijdperk en het traditionele opvoeden? Het gebruik van tablets en smartphones binnen het gezin is niet meer weg te denken. Elke ouder worstelt wel eens met de juiste balans tussen de voordelen van schermtijd en het gevaar van overmatig gebruik. We maken ons allemaal zorgen over hoeveel tijd onze kinderen doorbrengen op hun tablets of smartphones, en nog belangrijker, over de inhoud die ze zien tijdens het gebruik ervan.

Met apps voor ouderlijk toezicht, of parent control apps, creëer je een geruststellende controle over het digitale leven van je kind.


Het belang van ouderlijk toezicht

In een wereld waar technologie een basisonderdeel is geworden van het dagelijks leven, is het begrijpelijk dat je als ouder bezorgd bent over de impact van schermtijd en de ontwikkeling van je kind. Van slaapproblemen tot het risico op ongeschikte inhoud, de zorgen zijn talrijk. Gelukkig bestaan er tegenwoordig tal van apps waardoor je als ouder een oogje in het zijl kunt houden.


Veel voorkomende functies

  • Tijdsbeheer: Stel tijdslimieten in voor het gebruik van de tablet van je kind, zodat ze een gezonde balans kunnen vinden tussen scherm- en offline activiteiten.

  • App-beperkingen: Controleer welke apps je kinderen kunnen gebruiken en blokkeer of sluit ongeschikte of storende apps af met slechts een paar klikken.

  • Inhoudsfiltering: Bescherm je kinderen tegen schadelijke inhoud en ongeschikte websites door het instellen van filters die ongewenste inhoud blokkeren. Deze functie zorgt ervoor dat je kind niet wordt blootgesteld aan expliciet of schadelijk materiaal.

  • Activiteitenrapporten: Houd precies bij hoe lang je kinderen hun tablet gebruiken en welke apps ze het meest gebruiken, zodat je hun digitale gewoonten kunt begrijpen en eventuele problemen kunt aanpakken.

  • Locatietracering: Blijf op de hoogte van de locatie van je kinderen door de GPS-functie van hun tablet te volgen. Dit zorgt voor extra gemoedsrust, vooral wanneer ze buiten spelen of met vrienden zijn.

  • Bedtijdblokken: Voorkom dat schermtijd de slaap van je kind verstoort door de tablet automatisch te vergrendelen tijdens bedtijd, zodat ze voldoende rust krijgen voor een gezonde ontwikkeling.


Top 5 beste apps voor ouderlijk toezicht:

Qustodio — Beste algehele ouderlijk toezicht app voor kinderen van alle leeftijden in 2023.


Net Nanny — Beste voor webfilters (met goed schermtijdbeheer).


Norton Family — Beste voor meerdere apparaten of grote gezinnen (onbeperkte verbindingen).


Bark — Beste voor niet-invasieve monitoring (met uitstekend toezicht op sociale media).


FamiSafe — Beste voor tieners (met unieke monitoringsfunctie voor rijveiligheid).


De meeste erkende parental contral apps zijn betalend. De prijs is afhankelijk van het aantal aangesloten apparaten (laptop, smartphone of tablet) en de functies die de apps bevatten.

Prijzen schommelen rond de 30 euro per jaar voor 1 apparaat of 50-80 euro per jaar voor meerdere apparaten.


Als ouder heb je zelf de verantwoordelijkheid om je kind goed te informeren en begeleiden in het digitale tijdperk. Het blijft belangrijk om gezonde gewoontes te creëren en een goede balans te vinden tussen schermtijd en traditioneel spelen. Met apps voor ouderlijk toezicht heb je de tools in handen om je kind te beschermen en controleren; terwijl je kind nog steeds zijn of haar digitale vrije tijd kan behouden.

106 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page