top of page
Foto van schrijverWegwijs

Sinterklaas en autisme

Veel kinderen kijken uit naar de meest magische tijd van het jaar. Maar voor kinderen met autisme kan deze periode veel onrust en spanning met zich meebrengen. Welke cadeautjes krijg ik dit jaar? Wanneer mag ik mijn schoen zetten? En wat als ik niet braaf ben? Komt de Sint dan wel bij mij thuis? In deze blog delen we enkele tips die jij als ouder kunt toepassen om tijdens deze periode zoveel mogelijk structuur en voorspelbaarheid te bieden.


1. Maak een voorspelbare aftelkalender

Onrust en spanning kunnen grotendeels worden verminderd door voorspelbaarheid te bieden. Een visuele aftelkalender kan daarbij helpen.


Wat kun je op de aftelkalender zetten?

  • Wanneer je kind zijn/haar schoen mag zetten, zodat je voorkomt dat je kind hier elke dag om vraagt.

  • Wanneer er een bezoek aan de Sint gepland is.

  • Wanneer de Sint op school langskomt.

  • Wanneer je kind zijn/haar bord mag zetten.

  • Wanneer de Sint speelgoed of cadeautjes thuisbrengt. Noteer eventueel ook wanneer de Sint bij grootouders of meter/peter komt.


Gebruik onze gratis visuele aftelkalender!

Voor deze periode hebben we een visuele aftelkalender mét Sint-icoontjes ontworpen, die je gratis kunt downloaden! Knip de icoontjes die je wilt gebruiken uit en plak ze op de juiste dagen. Laat je kind elke dag afkruisen, zodat jullie samen kunnen aftellen naar de ‘grote dag’.






2. Beperk de verrassingen

Hoewel Sinterklaas draait om verrassingen, kunnen te veel onverwachte momenten kinderen met autisme uit balans brengen. Beperk verrassingen daarom zoveel mogelijk en maak op voorhand duidelijk wat je kind kan verwachten.


  • Maak afspraken over schoencadeautjes. Geef aan dat Sint en Piet bijvoorbeeld een chocolaatje of mandarijntje in de schoen zullen leggen, in plaats van speelgoed.

  • Pak de cadeautjes niet in of gebruik doorzichtig papier. Zo ziet je kind onmiddellijk wat hij/zij krijgt, en wordt er geen spanning opgebouwd bij het uitpakken.

  • Reageer op het verlanglijstje. “Wat gaat de Sint mij dit jaar brengen? Krijg ik wel de cadeautjes die ik gevraagd heb?” zijn vragen die voor je kind mogelijk onrust kan brengen. Laat de ‘Sint’ een brief schrijven waarin staat welke cadeautjes hij zal brengen. Dit helpt onzekerheid weg te nemen. (zie voorbeeld hieronder)


Komt de Sint ook bij grootouders of familieleden? Overleg samen welk cadeautje jouw kind graag wil hebben en leg het belang van voorspelbaarheid uit, zodat zij geen onverwachte cadeautjes geven.


3. Zorg voor rust en ontspanning tussendoor

Merk je dat je kind gespannen is in aanloop naar 6 december? Plan ontspannende activiteiten zoals:

  • een rustgevend badje;

  • samen een mooie tekening maken voor de Sint;

  • boekjes bakken voor Piet;

  • sinterklaasliedjes zingen;

  • een verhaaltje voorlezen voor het slapengaan.


Deze activiteiten helpen je kind om zich voor te bereiden op de feestdag in een rustige omgeving.


4. Sinterklaas op school

Bezoekt de Sint dit jaar ook de school van je kind? Bespreek dit dan met de leerkracht, want zo’n bezoek kan erg stressvol zijn. Vraag wat er precies gaat gebeuren en licht je kind hierover op voorhand in:

  • Komt de Sint op de speelplaats of in de klas?

  • Worden er vragen gesteld aan de kinderen?

  • Doen de kinderen een versje of dansje?


Is er iemand die je kind extra kan ondersteunen tijdens het bezoek of is er een rustig plekje is waar je kind zich kan terugtrekken? Je kunt er eventueel ook voor kiezen om je kind later naar school te brengen of eerder op te halen.


5. Plan niet te veel activiteiten

Wil je een bezoek brengen aan de Sint in het winkelcentrum of staan er wekelijkse hobby’s op de planning? Kijk goed wat haalbaar is voor je kind. Te veel activiteiten op korte tijd kunnen voor stress zorgen.


Plan ook niet te veel activiteiten in nadat de Sint cadeautjes heeft gebracht. Geef je kind de tijd en ruimte om het nieuwe speelgoed te ontdekken.


6. Luister naar je kind

Heeft je kind veel vragen of bezorgdheden? Overweeg dan om het grote Sinterklaasgeheim te onthullen. Doe dit steeds op het tempo van je kind en geef eerlijke antwoorden op zijn/haar vragen.


Zijn er nog jongere kinderen in het gezin? Leg je kind dan uit dat hij/zij het geheim niet mag verklappen. Vaak vinden kinderen het juist leuk om een geheim te bewaren, wat hun zelfvertrouwen kan vergroten. Je kunt je kind ook betrekken bij het plannen van verrassingen voor de jongere kinderen.



 

Sinterklaas kan een magische tijd zijn, maar voor kinderen met autisme kan het ook stressvol zijn door de vele prikkels en onverwachte gebeurtenissen. Met een goede voorbereiding, duidelijke structuur en een gezonde dosis voorspelbaarheid kun je het feest toegankelijker maken. Door kleine aanpassingen te doen, kunnen ook kinderen met autisme genieten van deze bijzondere tijd!

90 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page