top of page

Liga Autisme Vlaanderen - nieuwsberichten juni 2024

‘Het atelier van René’, de eerste Escape Game over autisme in Vlaanderen!


Stap ’Het atelier van René’ binnen en ervaar aan den lijve wat het kan betekenen voor personen met autisme om de wereld op een andere manier te begrijpen en te ervaren. Deze Escape Game werd ontwikkeld door Liga Autisme Vlaanderen en #ANT Escape Rooms en wordt begeleid door onze medewerkers van Wegwijs.


Er is ingebroken in het kunstatelier van René. Het is één en al chaos. De veilingmeester komt straks een belangrijk kunstwerk ophalen. Helaas is het kunstwerk uit elkaar gehaald en nergens meer te bespeuren. Kan jij samen met je collega’s of vrienden alles op orde krijgen en het kunstwerk herstellen?

Het lijkt een opdracht uit een gewoon spel, maar niets is minder waar. In ‘Het Atelier van René’ word je geconfronteerd met uitdagingen die mensen met autisme dagelijks moeten overwinnen: het combineren van verschillende informatiestromen, het begrijpen van sociale regels, het herkennen van emoties, het juist interpreteren van communicatie…

 

De Escape Game richt zich op het netwerk van personen met autisme (zoals begeleiders in jeugdwerk en sportclubs, leerkrachten, therapeuten, medewerkers van lokale besturen, collega’s, familieleden ...) en kan gespeeld worden met een team van minimum 4 en maximum 6 spelers met een minimumleeftijd van 16 jaar. Er is geen voorkennis over autisme nodig. Na afloop van het spel kan je je ervaringen delen tijdens de nabespreking en krijg je tips van een professionele begeleider van Wegwijs.Must-see: theatervoorstelling ‘Mario, morgen gadegij naar de dokter!’


Liga Autisme Vlaanderen en Cultuursmakers slaan de handen in elkaar voor een bijzondere theatertournee. In de krachtige voorstelling ‘Mario, morgen gadegij naar de dokter!’ vertelt Mario De Koninck zijn persoonlijk verhaal over autisme. Hij doet dit met een uitzonderlijk gevoel voor humor, ontroering en diepgang.

We nodigen jong en oud uit om binnen te stappen in de wereld van Mario. De voorstelling zal je raken en je uitdagen om de veelzijdigheid van het leven met autisme te begrijpen. Gegarandeerd een ervaring die zal blijven hangen…Mario, beter bekend als cartoonist AAaRGh…, heeft autisme. Maar dat weet hij niet. Niemand weet dat. Tot zijn 31ste. Dan krijgt hij de diagnose, een jaar nadat zijn leven voorgoed veranderde. Een voorstelling met antwoorden. En humor.

Is het toeval dat hij cartoonist is? Waarom krijgt hij stress van frieten? Waarom kijkt hij door het raam van hotelkamers? Wat doet hij op zijn 80ste? Waarom slaat hij bloemen kapot?

 

Mario, morgen gadegij naar de dokter! is een theatervoorstelling van en door AAaRGh… over een cartoonist met autisme. Of is het een autist met cartoonisme?

“Geweldige voorstelling. Eindelijk het verhaal verteld vanuit de invalshoek van iemand die zelf autisme heeft. Lachen en ontroering.”

 

Ben je er ook graag bij? Mario speelt deze voorstelling o.a. in BICC ‘T Poorthuis in Peer op 17/10/2024 om 20u30.


We kijken opnieuw uit naar een geweldige kampzomer!


Alle kampen & vakanties zijn volzet 

De inschrijvingen voor onze autismespecifieke kampen & vakanties in samenwerking met AFYA, Heyo en Sport Vlaanderen verliepen erg vlot. Ondertussen zijn alle 125 plekjes ingevuld en kijken we uit naar een zomer vol creatieve en sportieve avonturen

.  

Ben je nog op zoek naar autismevriendelijk kamp? Misschien vind je een passend initiatief via www.vrijetijd-ass.com of in het reguliere aanbod van onze partnerorganisaties: 

Wist-je-dat…?  Sport Vlaanderen organiseert vanuit hun G-sporttak meerdere autismespecifieke kampen. Een overzicht van al hun autismespecifieke kampen vind je hier

 

Ben jij of ken jij iemand die (als vrijwilliger) mee de schouders wil zetten onder één van onze kampen? 

Meld je dan zeker aan voor één van onze kampen of vakanties! De begeleidingsteams bestaan uit een mix van professionele thuisbegeleiders en enthousiaste (vrijwillige) kampkrachten van onze partnerorganisatie(s).  


Voor deze zomer zoeken we nog animatoren/monitoren voor 

  • Studio Cre@tief i.s.m. Heyo | 7 t.e.m. 11 juli | 10 - 12 jaar | Internaat Amigo te Maaseik  (meer info: klik hier)

  • Tricks & Technix i.s.m. Afya | 3 t.e.m. 10 augustus | 13 - 15 jaar | Internaat Amigo te Maaseik (meer info: klik hier)

  • Daarnaast zoeken we nog een kookduo voor 

  • Techniekkampen i.s.m. Afya | 3 t.e.m. 10 augustus | Internaat Amigo te Maaseik (meer info: klik hier)


Heb je nog vragen? Of wil je je graag aanmelden? Neem contact op met Freya via freya@ligaautismevlaanderen.be of 0473 74 08 50. 


Recordaantal oproepers zocht in 2023 online hulp via de Autisme Chat


Op 28 januari 2019 opende de Autisme Chat de digitale deuren. Intussen zijn we 5 jaar verder en zien we dat het aantal chatgesprekken blijft stijgen.


  • Ben je benieuwd hoeveel gesprekken we in 2023 hebben gevoerd vanuit de Autisme Chat?

  • Zijn het voornamelijk ouders die naar de chat komen of toch eerder jongeren?

  • Wil je graag weten over welke thema's er het meest gechat wordt?

  • Hoe meten we of het chatgesprek een effectieve meerwaarde biedt?


Je vindt het antwoord op deze vragen in dit korte artikel.

 

Interesse in meer nieuws vanuit de Liga Autisme Vlaanderen?

Schrijf je in en ontvang 4x per jaar de nieuwsbrief.


 


3 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page