top of page

Nieuws vanuit de Liga Autisme VlaanderenBen je er bij op één van onze filmavonden over autisme?

In februari organiseren we samen met JEF en Filmpact vijf filmavonden waarbij autisme op een unieke wijze in beeld wordt gebracht. In drie korte documentaires maak je kennis met een aantal kinderen en jongeren met elk hun uniek verhaal. De vertoonde documentaires zijn: Radio Felix, Bijzonder buitengewoon en De wereld in mijn hoofd. We sluiten de avond telkens af met een panelgesprek met enkele centrale figuren uit één van de documentaires en mensen die van dichtbij met autisme te maken hebben. Daarna is er de mogelijkheid om onze infostand te bezoeken en na te praten in de foyer.


Op woensdag 21 februari gaat de filmavond door in The Roxy Theater in Koersel (Beringen).


Wereld Autisme Dag 2024: Geef een KEIvoorAutisme aan een kei of bezoek één van de meer dan 50 ‘Autisme in beeld’-tentoonstellingen in Vlaanderen

Sinds 2021 slaan de Liga Autisme Vlaanderen, de Vlaamse Vereniging Autisme, de sterkmakers in autisme en Participate! de handen in elkaar om samen een Vlaanderenbrede KEIvoorAutisme-campagne te organiseren naar aanleiding van Wereld Autisme Dag.


Voor wie KEIvoorAutisme nog niet kent: op Wereld Autisme Dag zetten we in Vlaanderen heel wat keien in de kijker. Het doel van onze campagne: een stimulans geven aan autismevriendelijkheid in Vlaanderen door autisme en autismevriendelijkheid op een concrete en positieve manier in de schijnwerpers te plaatsen. Wie zijn die autismekeien? Mensen met autisme die iets keigoed kunnen. Mensen zonder autisme die het leven keileuk maken voor iemand met autisme. En de keikoppen die hun streven naar een autismevriendelijker samenleving maar niet willen opgeven.


Hoe kan je zelf als persoon of als organisatie meedoen aan de KEIvoorAutisme-campagne?

Beschilder een kei voor een KEI

Ben je creatief en geef je graag iets uniek en persoonlijk aan jouw KEIvoorAutisme? Beschilder een KEI en laat aan jouw kei weten wat je zo waardeert of speciaal vindt in hem, haar of hen!

Weet je niet goed hoe je van start kan gaan? Download dan het stappenplan op www.keivoorautisme.be.

 

Geef een kaartje met pin aan een KEI

Wil je graag iemand bedanken of iemand vertellen waarom je hem, haar of hen een KEIvoorAutisme vindt? Of wil je graag tonen dat jij een autismevriendelijke samenleving belangrijk vindt? Koop dan voor 3€ een kaartje met de unieke KEIvoorAutisme-pin! Bovendien steun je hiermee onze campagne! Cartoonist AaaRGh... tekende opnieuw speciaal voor ons een KEIgrappige cartoon waarop onze KEIvoorAutisme-pin gespeld is. Dit kaartje met pin is te koop aan het onthaal van onze dienst. Voor meer verkooppunten of online bestelling, ga naar www.keivoorautisme.be.


Deel jouw kei via social media met #KEIvoorAutisme

Draag jij autismevriendelijkheid hoog in het vaandel? Doe jij mee aan onze #KEIvoorAutisme campagne en inspireer je anderen graag om dit ook te doen? Deel dan jouw geschilderde kei of een selfie met je pin op social media met hashtag #KEIvoorAutisme! We zouden het fantastisch vinden als Facebook, Instagram, ... bedolven wordt onder de keien in de week van 2 april (Wereld Autisme Dag)!


Bezoek één van de meer dan 50 ‘Autisme in beeld’-tentoonstellingen in Vlaanderen!

Beelden beklijven, zeker wanneer ze een inkijk geven in de onzichtbare belevingswereld van iemand met autisme. Vorig jaar ontvingen we meer dan 50 inzendingen van mensen met autisme in al hun diversiteit. Beelden die aangeven hoe autisme zich van binnenuit laat voelen.

Rond Wereld Autisme Dag 2024 worden deze beelden tentoongesteld op meer dan 50 locaties in Vlaanderen! Heel wat organisaties, culturele centra, bibliotheken, lokale besturen… brengen de expositie ‘Autisme in beeld’ naar hun eigen stad of gemeente. Begin maart verschijnen alle locaties op www.keivoorautisme.be en via onze sociale media (Wegwijs Limburg).

 

De Autisme Chat bestaat 5 jaar!

Op 28 januari bestond onze Autisme Chat 5 jaar! Dit gratis en anoniem chathulpaanbod richt zich tot mensen met autisme en hun directe netwerk (ouders, brussen, grootouders, partners...) en wordt bemand door een team van meer dan 50 chatmedewerkers uit de provinciale diensten in de Liga Autisme Vlaanderen.


Naar aanleiding van het 5-jarig bestaan maakten we een filmpje over de werking van de Autisme Chat! Bekijk het hier!

 

Onze kampen en vakanties in 2024 zijn bijna volzet

Ook in 2024 organiseren we opnieuw heel wat kampen en vakanties voor kinderen, jongeren en volwassenen met autisme. In totaal zullen zo’n 125 deelnemers kunnen genieten van een (mid)week vol leuke activiteiten, groepssfeer en ontspanning!


Ben je nog op zoek naar een leuke vakantieweek voor jezelf of voor je kind met autisme? Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar op volgende initiatieven: Studio Cre@tief (10 tot 12-jarigen), Waterkicks & More (16 tot 18-jarigen) en Waterkicks & More 18+.


Twijfel je of je voldoet aan de deelnamevoorwaarden? Weet je niet goed wat je kan verwachten? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen via info@ligaautismevlaanderen.be  

We kijken ernaar uit om er weer een fantastisch kampjaar van te maken!

 

‘Het atelier van René’, een Escape Game over autisme

 We hebben er samen met escapegame-bouwer #ANT hard aan gewerkt en zijn er trots op: ‘Het atelier van René’ wordt de eerste echte Escape Game over autisme in Vlaanderen. Stap ’Het atelier van René’ binnen en ervaar aan de lijve wat het kan betekenen voor personen met autisme om de wereld op een andere manier te begrijpen en te ervaren. Slagen jullie er als team in om het kunstwerk van René te herstellen? Speel het spel en deel je ervaringen met elkaar tijdens de nabespreking!


Alle informatie volgt in de loop van februari/maart op de website van de Liga Autisme Vlaanderen en op de website van onze dienst.


 

Interesse in meer nieuws vanuit de Liga Autisme Vlaanderen?

Schrijf je in en ontvang 4x per jaar de nieuwsbrief.

47 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page