
In deze blog geven we graag een overzicht van boeken, tools en hulpmiddelen, podcasts of websites over het thema van autisme en eetproblemen of eetgedrag illustreren en verder uitdiepen.
Boeken
Boeken die uit te lenen zijn via onze Autitheek hebben een sterretje (*) en een link naar het uitleensysteem. De Autitheek is elke dag open van 9:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 16:00. Je kan ook boeken reserveren via info@wegwijs.stijn.be.

door Thomas Fondelli
Autisme en eetproblemen bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt een kader aangereikt dat inzicht probeert te bieden in hoe eetproblemen ontstaan bij mensen met autisme en waarom deze problemen zo hardnekkig zijn. De focus ligt daarbij vooral op mensen met autisme die te weinig of nauwelijks gevarieerd eten. In het tweede deel van het boek worden tal van handvatten aangereikt om mensen met autisme te ondersteunen in het leren eten.

door Karen den Dekker
Dit boek bevat verschillende praktische handvaten waarmee je als lezer meteen aan de slag kunt. Je vindt er ook recepten die passen bij de gebruikelijke eetpatronen van selectieve eters.

Samen de eetstoornis aanpakken
door Janet Treasure, Gráinee Smith, Anna Crane
Dit boek is bedoeld voor ouders van kinderen/jongeren met een eetstoornis om hun kennis en inzichten omtrent dit thema te vergroten en handvaten te geven om er thuis mee om te gaan.

door Karen den Dekker
Dit kookboek is ontwikkeld voor kinderen met autisme die voor hun ontspanning willen koken. Het is duidelijk, visueel gestructureerd, voorspelbaar en realistisch. Het kookboek bevat 20 recepten en een uitgebreide handleiding voor ouders en begeleiders om met autistische kinderen samen te koken.

Autisme kookboek
door Susan Lord
Autisme kookboek biedt praktische informatie over het dieet en de invloed van voeding op kinderen met autisme. Het is geschreven door Susan Lord, een geregistreerd diëtiste en moeder van een dochter met diagnose ASS.

Duidelijk koken met Sandra
door Sandra Cornelissen
Dit kookboek is ontwikkeld voor jongeren en volwassenen met ASS of een andere beperking die graag willen koken en wel wat extra hulp kunnen gebruiken. De gerechten in dit kookboek zijn gemakkelijk zelf te maken, bereid met verse ingrediënten en op een toegankelijke manier met fotos uitgelegd. Iedere handeling is in beeld gebracht zodat nauwelijks tekst nodig is

door Rita Maris
In het boek ARFID te lijf! gaat auteur Rita Maris, journalist en moeder van twee kinderen met ARFID, opnieuw op zoek naar antwoorden op de vele vragen die zij heeft rondom de eetstoornis ARFID. Dit keer richt ze haar aandacht op pubers en (jong) volwassenen met ARFID en duikt ze nóg dieper in de verschillende verschijningsvormen van ARFID.

door Rita Maris
Een kind heeft ARFID als er te weinig en/of zeer selectief wordt gegeten vanwege verminderde interesse in eten, gevoeligheid voor de sensorische kenmerken van eten, of irrationele gedachten over (de aversieve gevolgen van) het eten van bepaald voedsel zijn. Het onderzoek naar deze stoornis is nog in volle gang en veel is nog onbekend. Ouders en zorgverleners zitten regelmatig met de handen in het haar en kunnen vaak rekenen op onbegrip voor wat anderen alleen maar als ‘kieskeurigheid’ of verwend gedrag zien. In Overleven met ARFID komen zowel professionals als ervaringsdeskundigen aan het woord.

door Rita Maris
De beste vriend van Thijs (6) is jarig. Maar Thijs heeft geen zin in een feestje, want er zijn een heleboel dingen die hij niet lust. Samen met zijn moeder gaat hij naar de eetdokter. In kleine stapjes leert ze hem ijs te eten. Met gespreksvragen en kleurenillustraties. Onder begeleiding vanaf ca. 5 t/m 8 jaar.

Thijs en Trees leren eten
door Rita Maris
Prentenboek over eten om voor te lezen aan kinderen tussen 2 en 10 jaar. Het bevat ook handige tips om te ondersteunen bij voedselweigering en selectief eten.
Tools en hulpmiddelen

Eetkalender Clavis
Anna, het bekende figuurtje uit de kinderboeken van Kathleen Amant, leert je kind het belang van gezonde voeding. Groenten, fruit, boterhammen: Wat is er lekker en gezond? Het bevat een beloningssysteem met leuke tekeningen en stickers die kunnen helpen om je kind te motiveren andere/nieuwe dingen te eten.

Proeftoren
De Proeftoren is ontwikkeld door Vicky De Beule, diëtiste van Positief Opvoeden. Het is een educatief spel dat de stappen van het proeven visualiseert en stimuleert a.d.h.v. beloningen. Door te focussen op wat er wél al goed lukt, begeleid je je kind op een positief manier om nieuwe dingen te leren eten.
Verdeelborden
Sommige kinderen en volassenen met autisme vinden het lastig als hun eten elkaar raakt op een bord. Met een verdeelbord of een gourmet/fonduebord kan je dit vermeiden. Verkrijgbaar bij o.a. bol.com.
Podcasts
Aut of the podcast: over autisme en eten door een ervaringsdeskunidge en professional.
Geef me de vijf: Van overprikkeling in je mond en moeite hebben met nieuwe dingen leren eten, tot eten vanuit verveling en altijd datzelfde worstenbroodje willen.
(Over)leven met de eetstoornis ARFID: Podcastreeks van +20 afleveringen. Gesprekken met zorgprofessionals, ARFID-patiënten en naasten. Een podcast vol met informatie en ervaringsverhalen over een leven met de eetstoornis ARFID.
Websites
Eetexpert: Algemeen kenniscentrum voor eet – en gewichtsproblemen. Deze website bevat diverse soorten aan informatie over verschillende soorten eetstoornissen, alsook specifieke fiches over autisme en eten.
Participate autisme: Website met allerhande informatie over autisme, onderverdeeld in verschillende thema’s.
Eetmee: eetproblemen en ARFID bij kinderen en jongeren: multidisciplinaire groepspraktijk voor kinderen met eetproblemen. Bieden ook webinars aan rond eetproblemen voor zowel ouders als professionelen.
Gezond leven: Tips rond leren proeven.
Comments