Meer weten over autisme en (problematisch) schermgebruik?
- Wegwijs
- 10 okt 2024
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 31 okt 2024

Wil je nog meer weten over autisme en (problematisch) schermgebruik? In deze blog geven we een overzicht van podcasts, organisaties, boeken en websites die het thema verduidelijken en bespreken.
PodcastsĀ
Via de organisatie āGeef me de 5ā hebben autisme-experts SynthaĀ van Alen en Nienke de BruinĀ het in aflevering 28 over intrinsieke motivatie bij autisme. Ze leggen in deze podcast ook deĀ link naar gamen.Ā
OrganisatiesĀ
De VADĀ (Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs)Ā en de druglijn hebben een volledig luik opgenomen over gamen.Ā Ā
Je kan er heel wat informatie terugvinden,Ā onder andereĀ brochures downloaden en inschrijven voorĀ online cursussen.Ā Een brochure die we aanraden is āAls kleine kinderen groot worden en gamenā, te downloaden via deze linkĀ
We verwijzen ook naar de website van Mathias Dewilde. Mathias is zelf ex-gameverslaafde en helpt jongvolwassenen die worstelen met overmatig gamegedrag naar een meer gebalanceerd on- en offlineleven. Vanuit zijn eigen ervaringen bespreekt hij het thema 'digitaal bewuster leven'. Hij geeft lezingen voor ouders, scholen en bedrijven en heeft een boek geschreven over problematisch gamegedrag. Je vindt op zijn website tevens een test waarin je in 9 korte vragen ontdekt of er sprake is van een gameverslaving bij jezelf of iemand dierbaar.
Daarnaast is Mathias mede oprichter van de Belgische coöperatie gamechangers, een team van psychologen, coaches en ervaringsdeskundigen die persoonlijke begeleiding biedt aan gezinnen omtrent gameverslaving.
BoekenĀ
Boeken die uit te lenen zijn via de Autitheek hebben een sterretje (*) en een link naar het uitleensysteem. De Autitheek is elke dag open van 9:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 16:00. Je kan ook boeken reserveren via info@wegwijs.stijn.be.
door HermĀ Kisjes, ErnoĀ MijlandĀ
Ā
Het doel van dit boek is om ouders en hulpverleners houvast te bieden bij het begeleiden van kinderen en jongeren met autisme die games spelen naar een goede balans tussen het gamen en andere activiteiten en verantwoordelijkheden. Zij vinden in dit boek achtergrondinformatie, praktische adviezen en ervaringsverhalen.
Ā
Ā
Ā Itās allĀ in theĀ games (gamen geeft problemen - gamen is geweldig)Ā
door HermĀ Kisjes, ErnoĀ MijlandĀ
Ā
 Wat is er zo leuk aan het gamen, en... zitten er ook nadelen aan? Wat zeggen jonge gamers zélf over hun favoriete bezigheid? Hoe begeleid je als ouder of als professional een jongere in de richting van gezond game-gedrag? En wat doe je als je eigenlijk niets begrijpt van dat rare wereldje van avatars en virtuele omgevingen? In dit boek gaat men in op deze en andere aspecten van het gamen door jongeren. Doel van het boek is om ouders, leraren en mentoren, hulpverleners houvast te bieden bij het begeleiden van jonge gamers in de leeftijd van 8 tot 25 jaar.
Samen de online wereldĀ verkennenĀ
door Niels BaasĀ
Ā
Dit boek vergelijkt de online wereld met op reis gaan. Het is dus een reisgids voor de online wereld en beantwoordt de meest gestelde vragen van ouders en leerkrachten omtrent mediaopvoeding, en biedt praktische tips en handige oefeningen voor op school en thuis. In het tweede gedeelte komen de mogelijke gevaren in de online wereld aan bod. Het boek staat vol aanvullende tips van deskundigen als de digitale wijkagent, de Kinderombudsman, een seksuologe, leerkrachten en uiteraard kinderen zelf!
door Nicola LonieĀ
Ā
Kinderen en tieners met autisme zijn vaker kwetsbaar voor online gevaren. Zij zijn vaker intensief met online gamen bezig en vangen sociale signalen minder goed op. Dat maakt de risico's voor hen groter. Dit boek laat ouders en hulpverleners zien wat de gevaren kunnen zijn en hoe je deze voor kunt zijn. Deze praktische gids bevat informatie en adviezen die nodig zijn om het computergebruik van je kind te controleren en het te helpen op een veilige manier zijn of haar weg te vinden op websites, in chatrooms en op sociale media.
Alles met mate(n), over sociale media en jongerenĀ
LammertynĀ StefaanĀ
Voor jongeren zijn smartphones, tablets en laptops vanzelfsprekend. Ze lijken er al van op erg jonge leeftijd mee vergroeid. Voor jou als ouder of leerkracht is die wereld vaak onbekend, en dus onbemind. Met oog voor het veelzeggende detail en met de nodige humor maakt Stefaan Lammertyn je in Alles met mate(n) wegwijs in die alomtegenwoordige digitale wereld. Stefaan maakt de wereld van Pinterest, Whatsapp en YouTube leuker, interessanter en dus ook veiliger, met dit boek vol nuttige verwijzingen, handige tips en bruikbare praktijkvoorbeelden.
door Lieve Swinnen, Stefaan LammertynĀ
Ā
De nieuwe media - Facebook, Instagram, Snapchat, WhatsApp - overrompelen ons. Wie wil, kan altijd en overal in verbinding zijn met anderen. Kinderen worden vaak geconfronteerd met massa's informatie die ze moeten verwerken. Sociale media beginnen kinderen te overheersen. Hoe ga je daar als ouder mee om? En hoe zet je je kind op pad naar een gezond socialemediagebruik? In #Help! Mijn kind leeft onlineĀ houden de schrijvers het eenvoudig, zodat niet alleen diehards, maar ook dummy's aan de slag kunnen.

Educatief pakket van VAD
PLAY is een educatief pakket ontwikkeld voor jongeren tussen 12 en 14 jaar. Het vertrekt vanuit de positieve insteek om jongeren inzicht te geven in hun eigen gamegedrag en dat van hun leeftijdsgenoten. PLAY wil jongeren helpen om op een verantwoorde manier te gamen. Het wil hen tegelijkertijd aan het denken zetten over hun vrijetijdsinvulling en over mogelijke alternatieve activiteiten en hobbyās. Dit pakket is geschikt voor de eerste graad secundair onderwijs en de jeugdhulpverlening.
Apps, web en sociale mediaĀ
Er zijn tal van websites waar je informatie kan terugvinden over dit onderwerp, we lichten er graag enkele toe.Ā
De website www.apenstaartjaren.be heeft als doel om al wie met jongeren werkt,Ā te informeren over hun digitale leefwereld.
De website www.gamelover.beĀ is de plek voor jongeren Ć©n hun ouders die op zoek zijn naar een nieuw evenwicht tussen gamen en andere activiteiten zoals school, vrienden, hobbyās, familie, ā¦op hun website kan je een zelftest doen om je eigen gamegedrag in beeld te brengen.Ā
Ā ChildfocusĀ enĀ de gezinsbondĀ ontwikkeldenĀ de website www.veiligonline.be, een platform met oaĀ interactieve modules, vormingen en links voor kinderen van alle leeftijden, zelfs vanaf peuterleeftijd.Ā
www.mediawijs.be is eenĀ platform voorĀ volwassenenĀ die wegwijsĀ maaktĀ in de digitaleĀ wereld, je kanĀ erĀ talĀ van dossiers vinden, zoalsĀ cyberpestenĀ ā cybersecurity,ā¦Ā IndienĀ je ookĀ op zoekĀ bent naarĀ tips in het opvoedenĀ in de digitaleĀ wereld, danĀ lees je ditĀ in www.medianest.beĀ Ā
Wil je meer wetenĀ over gamen, dan kan je op de website www.speelhetslim.beĀ of www.gripopgamen.nlĀ inspiratie en tips vinden over veilig en verantwoord gamen.Ā Ā
Er is ook een facebookpaginaĀ Parents of Play, een platform om opvoeders te helpen om te gaan met het gamen bij kinderen en jongeren.
Ā
Ā
ć³ć”ć³ć