top of page

Meer weten over rust bij autisme?

Bijgewerkt op: 10 apr.Wie een al eens ‘rust’ googelde vindt een resem aan apps rond mindfulness, meditatie, ademhalingsoefeningen, hartcoherentie… Misschien geeft deze overvloed aan tools je misschien wel meer stress en dat willen we vermijden. In deze rubriek geven we graag een overzicht van boeken, publicaties en filmmateriaal die het thema van deze nieuwsbrief ‘Rust’ illustreren en verder uitdiepen.


Apps

De apps Headspace, Calm, Happify, Wildfulness, The Breathing App zijn gekende (sommige gratis, andere betalend) die aanbevolen worden om je te helpen bij meditatieoefeningen, ademhalingsoefeningen een aandachtsoefeningen.

Wie graag tot rust wil komen aan de hand van ademhalingsoefeningen, maar niet graag naar een scherm kijkt of naar instructies luistert, is misschien wel fan van de Moonbird. Dit is een instrumentje dat in je hand past. Het zet zich uit en krimpt weer, om zo je ademhalingsritme te helpen vertragen.

Cliënten die in begeleiding zijn, kunnen de Moonbird bij ons uitlenen om te testen.


De SAM (Stress Autism Mate) app is een gepersonaliseerde app die personen met autisme ondersteunt in het omgaan met dagelijkse stress.


De Dynamo app is een gratis app die speciaal ontwikkeld werd om personen met autisme inzicht te geven in wat hen energie geeft en kost om zo de energiebalans meer in evenwicht te brengen.

 

Clear Fear geeft info over verschillende types angst. Je krijgt tips en oefeningen om jouw angst te beheersen. De app biedt ademhalingsoefeningen en een persoonlijk veiligheidsnet. 


Rustbox

Rustbox is een theoretisch onderbouwde tool om kinderen, jongeren en hun begeleiders te helpen om rustig te worden of te blijven. Via de rustplanner en de rustotheek krijg je zicht op triggers en mogelijke rustgevers. Zo werk je richting een ‘kalm brein’ en voorkom je conflict en agressie. 


De Sitting Still-app is een prettig en toegankelijk (betalende) app om je denkhoofd tot rust te brengen. In verbinding met je lichaam te zijn. En… te vertrouwen op je eigen kwaliteiten. Een ont-streste geest leert beter, is vriendelijker voor zichzelf, piekert minder over de toekomst of het verleden en slaapt beter. Het is fijn als je jezelf dagelijks een momentje gunt om op adem te komen in de hectische maatschappij waarin je leeft.  


Breathe with Sesame leert jonge kinderen strategieën ontwikkelen om veerkrachtig om te gaan met kleine en grote uitdagingen doorheen de dag. De focus ligt op het ontwikkelen van veerkracht en het samen aangaan van uitdagingen.   In het oudergedeelte van de app krijg je tips hoe je als ouder je kind kan helpen om deze uitdagingen aan te gaan. Je vindt er tekst en uitleg en extra filmpjes en liedjes om samen met je kind te bekijken. 


Podcasts
  • Stressed out: de podcast die je alles leert over stress, balans en innerlijke rust.

  • Overprikkeld: een podcast die authentieke ervaringen deelt over een spectrum aan prikkelgevoeligheden( zoals hoogsensitiviteit, AD(H)D, autisme,…

  • nothing much happens: meditatiedeskundige Kathryn Nicolai vertelt je een ‘bedtime story’ voor het slapen gaan..

  • nog 9 minuten: een podcast waar o.a Evi Hanssen je in negen minuten door een meditatie praten. Perfect om je dag te beginnen of af te sluiten.


Snoezelen

Snoezelen is een samentrekking van snuffelen (activeren en stimuleren) en doezelen (relaxeren). Per zintuig bestaan er tal van snoezelmaterialen. Deze kan je aankopen, echter snoezelen hoeft niet steeds duur te zijn. Met goedkope materialen en een portie creativiteit kan je al heel leuke snoezelmaterialen maken, een snoezelbox of – ruimte creëren.


Ga je graag zelf aan de slag, surf even naar:In samenwerking met vzw Stijn werd een bevraging gedaan rond de werkzaamheid en het gebruik van verzwaringsdekens en -materiaal. Lees hier de factsheet van het verzwaringsmateriaal en de verzwaringsdekens.


Boeken

Boeken die gelinkt zijn, zijn uit te lenen via de Autitheek.


Activeer je nervus vagus

door Luc Swinnen

 

Wetenschappelijke inzichten over de rol die de nervus vagus, een zenuw die signalen stuurt vanuit de hersenen naar de organen, speelt in onze stress- en angstgewaarwording. In dit boek worden deze inzichten gekoppeld aan heel concrete handvatten om via oefeningen de nervus vagus te stimuleren.
Versterk je nervus vagus

door Luc Swinnen

 

In dit nieuwe boek wordt nog een stapje verder gegaan om via de nervus vagus allerlei uiteenlopende (stressgerelateerde) problemen aan te pakken.Een boek met meditatie-oefeningen zoals ademhalings-, luister-, gedachten-, lichaams- en bewegingsoefeningen gericht op mensen met autisme.


Stilzitten als een kikker

door Eline Snel


Het boek staat boordevol mindfulness-oefeningen en verhaaltjes waardoor kinderen van 5 tot 12 jaar tot rust komen en leren hun piekergedachten te beheersen. Het bevat ook 11 oefeningen die je kunt downloaden!


door Linde Kraijenhoff


Dit praktisch werkboek is speciaal geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar en voor betrokken volwassenen die met zo'n snel vollopend hoofd te maken hebben. Op kindniveau wordt concrete uitleg gegeven over informatieverwerkingsproblemen in de hersenen en de impact ervan op de sociaal emotionele ontwikkeling en het zelfbeeld van kinderen.

De nadruk ligt op psycho-educatie: 'Hoe zorg ik goed voor mijzelf nu ik weet dat het zo werkt in mijn hoofd, en hoe kunnen anderen mij hierin ondersteunen'. Het voorziet ruimschoots in voorbeelden en metaforen van kinderen en volwassenen uit de praktijk.


Uit je hoofd in het leven

door Steven Hayes

 

Dit boek hanteert de basisprincipes van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) om op een andere manier te kijken naar het leven dat we lijden/leiden. Je krijgt nieuwe inzichten rond waarden, normen, gedachten om zo meer veerkracht te ontwikkelen.


door Marja Boxhoorn

 

Mensen met autisme hebben vaker last van dagelijkse stressoren. Vaak weten ze niet goed hoe de stress te herkennen, waardoor hij veroorzaakt wordt, of hoe ermee om te gaan. Dit boek levert een praktisch stappenplan om hier meer inzicht te krijgen en te leren wat je zelf kan doen om beter met stress om te gaan.

Veerkracht

door Michael Portzky

 

In dit boek leer je alles over veerkracht en worden wetenschappelijke studies over veerkracht uitgelegd. Daarnaast wordt een stappenplan gegeven om aan de slag te gaan rond stress en de mogelijke nefaste gevolgen daarvan.Andere

Yogakaarten en  massagekaarten voor kids van Helen Purperhart

Deze kaarten bevatten tal van voorbeelden en oefeningen waarmee kinderen kennis kunnen maken met yoga en massages geven.


Kinderyoga oefeningen worden extra leuk in Yoga mee met Roos. Vlieg samen met Roos de wereld rond en leer yogahoudingen en leuke ademspelletjes aan de hand van YouTube-filmpjes.


51 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page