top of page

Getuigenis: rust vinden via 'Mindful Lopen'In het zoeken naar meer rust voor personen met autisme vinden we het belangrijk om aanvullende, alternatieve vormen van begeleiding te kunnen aanbieden. Als thuisbegeleidingsdienst proberen we flexibel in te spelen op de noden van onze cliënten. We krijgen de kans om te experimenteren met andere manieren van begeleiding, zoals wandelen, lopen, hartcoherentie, enz.


Sinds 2022 maakt ‘Mindful Lopen’ deel uit van het aanbod groepsbegeleiding in Het Raster (thuisbegeleidingsdienst van Vlaams-Brabant en Antwerpen). Mindful Lopen is een beweegprogramma met als doel de algemene fitheid en het welbevinden positief te stimuleren. Het is wetenschappelijk bewezen dat lopen (bewegen in open lucht) een positief effect heeft op personen met autisme en eventueel bijkomende klachten zoals depressie, angsten, laag zelfbeeld, stress-en vermoeidheidsklachten, slaap-en concentratiestoornissen.


Hieronder lees je de getuigenis van een deelnemer:


Met het mindful lopen ging er een hele nieuwe wereld voor me open. Ik heb een manier ontdekt om me niet alleen fysiek maar ook mentaal te ontspannen.


Ik heb altijd wel interesse gehad in lopen, want ga graag wandelen in het park of in de natuur. Als je loopt, dan is er minder kans dat je door iemand wordt aangesproken. Dat lijkt me comfortabel.


Ik had wel moeite om de eerste stap te zetten en het bleef bij een voornemen. Ik was dus heel blij als ik van het initatief ‘Mindful Lopen’ hoorde en heb me direct ingeschreven. Er werd geen bepaalde conditie vereist, maar je kon toch deelnemen aan een conditietest. Zo kreeg ik een beter zicht op hoe het gesteld was met mijn conditie. De eerste sessie was ik wel heel zenuwachtig. Ik had een foto doorgekregen van de afspraakplaats, maar wist niet wie de andere deelnemers waren. Dat bleek allemaal wel mee te vallen. Na de kennismaking deden we samen opwarmingsoefeningen en we sloten de sessie af met enkele stretchoefeningen. Gelukkig want ik beweeg niet zoveel op een dag. Na een paar sessies had ik de smaak te pakken en keek ik echt uit naar onze wekelijkse afspraken. Ik merkte ook dat ik elke keer het lopen wat langer kon volhouden.

Na de 10 sessies is het me gelukt om een half uur te lopen zonder te stoppen. Ik heb hier ook een diploma voor gekregen. Tijdens de sessies heb ik ook uitleg gekregen over de juiste loopschoenen, kledij, hygiëne, voeding, ademhaling, enz. We hebben ook een keer in de regen gelopen.


Ik ga nu zelf al eens een toertje lopen in het park vlak bij me thuis. Ik durf dit nu wel alleen te doen. Het kost me in het begin wat moeite om de beslissing te nemen om mijn loopschoenen aan te doen, maar daarna ben ik altijd blij dat ik het gedaan heb en voel ik me goed. Ik pieker dan minder en val gemakkelijker in slaap. 


49 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page