top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Meer weten over rust bij ouders en de omgeving

Wie een al eens ‘rust’ googelde vindt een resem aan boeken, podcasts, apps… Misschien maakt deze overvloed aan tools je wel wat zenuwachting… In deze rubriek geven we graag een overzicht van boeken, publicaties en andere informatiekanalen die het thema van deze nieuwsbrief illustreren en verder uitdiepen.


Podcasts

Rond stress:

  • Stressed out: de podcast die je alles leert over stress, balans en innerlijke rust.

  • Overprikkeld: een podcast die authentieke ervaringen deelt rond hoogsensitiviteit, AD(H)D, autisme,…


Rond meditatie en mindfulness:

  • Nothing much happens: meditatiedeskundige Kathryn Nicolai vertelt je een ‘bedtime story’ voor het slapen gaan..

  • Nog 9 minuten: een podcast waar o.a Evi Hanssen je in negen minuten door een meditatie praten. Perfect om je dag te beginnen of af te sluiten.


Rond ouderschap:


Rond zorgouderschap:

  • Line Van Roey, zelf zorgouder, heeft eveneens een podcast over dit thema.

  • Aansluitend hierbij verwijzen we graag naar Levend verlies, een podcast over het rouwproces dat kan samenhangen met zorgouderschap.


Organisaties

Magenta versterkt ouders van een kind met extra zorgnoden van 0 tot 14 en van 15 tot 25 jaar. Je kan er terecht voor informatie over ondersteuning van je kind en van jezelf, of als je met vragen zit over later. Je kan er in contact komen met andere ouders en deelnemen aan tal van activiteiten.

Boeken


Ouders onder hoogspanning

door Marie-Anne Vanderhasselt


In dit boek leer je alles over hoe stress binnensluipt in het gezinsleven, en wat dit voor gevolgen kan hebben voor ons brein. Vaak zijn we er ons niet van bewust wanneer we langere tijd onder ‘hoogspanning’ staan, we merken niet altijd de signalen op. Via de concrete technieken in dit boek leer je hoe je je bewust wordt van je stressniveau en wat je kan doen om hierop in te grijpen.


Opvoedwijzer Ontspannen ouders, blije kinderen

door Laura Markham


Een boek met concreet opvoedingsadvies om op een meer ontspannen en evenwichtige manier met je eigen emoties en die van je kind om te gaan. Op de website van de auteur vind je nog veel meer info.




Activeer je nervus vagus

door Luc Swinnen

 

Wetenschappelijke inzichten over de rol die de nervus vagus, de tiende hersenzenuw, speelt in onze stress- en angstgewaarwording. In dit boek worden deze inzichten gekoppeld aan heel concrete handvatten om via oefeningen de nervus vagus te stimuleren.





Versterk je nervus vagus

door Luc Swinnen

 

In dit nieuwe boek wordt nog een stapje verder gegaan om via de nervus vagus allerlei uiteenlopende (stressgerelateerde) problemen aan te pakken.






Uit je hoofd in het leven

door Steven Hayes

 

Dit boek hanteert de basisprincipes van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) om op een andere manier te kijken naar het leven dat we lijden/leiden. Je krijgt nieuwe inzichten rond waarden, normen, gedachten om zo meer veerkracht te ontwikkelen.



Veerkracht door Michael Portzky

 

In dit boek leer je alles over veerkracht en worden wetenschappelijke studies over veerkracht uitgelegd. Daarnaast wordt een stappenplan gegeven om aan de slag te gaan rond stress en de mogelijke nefaste gevolgen daarvan.




Apps, web en sociale media


Headspace, Calm, Happify, Wildfulness, Breathing app zijn allen gekende (sommige gratis, andere betalend) die aanbevolen worden om je te helpen bij meditatieoefeningen, ademhalingsoefeningen een aandachtsoefeningen.


Wie graag tot rust wil komen aan de hand van ademhalingsoefeningen, maar niet graag naar een scherm kijkt of naar instructies luistert, is misschien wel fan van de Moonbird. Dit is een instrumentje dat in je hand past en uitzet en krimpt om zo je ademhalingsritme te helpen vertragen.




Clear Fear geeft info over verschillende types angst. Je krijgt tips en oefeningen om jouw angst te beheersen. De app biedt ademhalingsoefeningen en een persoonlijk veiligheidsnet. 

 

Rustbox is een theoretisch onderbouwde tool om kinderen,  jongeren en hun begeleiders te helpen om rustig te worden of te blijven. Via de rustplanner en de rustotheek krijg je zicht op triggers en mogelijke rustgevers. Zo werk je richting een ‘kalm brein’ en voorkom je conflict en agressie.


De Sitting Still-app is een prettig en toegankelijk alledaags hulpmiddel om je denkhoofd tot rust te brengen. In verbinding met je lichaam te zijn. En… te vertrouwen op je eigen kwaliteiten. Een ont-streste geest leert beter, is vriendelijker voor zichzelf, piekert minder over de toekomst of het verleden en slaapt beter. Het is fijn als je jezelf dagelijks een momentje gunt om op adem te komen in de hectische maatschappij waarin je leeft.  


Ook via sociale media kan soms heel interessante info opsnorren rond opvoeden, grenzen aangeven, je kalmte beware…. Zo zijn de Instragrampagina’s van Nele Reymen en van Klaar Hammenecker heel inspirerend.


Via Participate en de VVA krijg je ook heel wat info, tips en adviezen over samenleven met iemand met autisme.




55 weergaven0 opmerkingen
bottom of page