
Themavormingen autisme
Tijdens een themavorming richten we ons op één thema waarbij we enerzijds een stukje inhoud/theorie willen meegeven en anderzijds ook tijd maken voor het uitwisselen van ervaringen met elkaar.
Waarom deelnemen?
-
Verdiep je kennis: Geen basisuitleg over autisme, maar een diepgaande verkenning van specifieke thema's.
-
Waardevolle inzichten: Ontvang tips en strategieën die je verder kunnen helpen.
-
Interactief en betrokken: Deel ervaringen en leer van anderen in een veilige en ondersteunende omgeving.
Autisme en
prikkelverwerking
Prikkels hebben een grote impact op het dagelijkse leven van kinderen en volwassenen met ASS én hun omgeving. Tijdens deze themavorming richten we ons op ouders, partners en cliënten met autisme.
We leggen uit wat prikkels zijn en hoe mensen met autisme deze verwerken. Het verschil tussen over- en onderprikkeling komt aan bod, welke rol filters hierin spelen en hoe zich dit kan uiten in gedrag.
Daarnaast geven we concrete tips en strategieën om beter om te gaan met die prikkelgevoeligheid. We staan stil bij de signalen en hoe je kan reageren bij over- en onderprikkeling.
Tot slot is er ruimte voor herkenning, het uitwisselen van ervaringen en verhalen en gaan we samen op zoek naar manieren om hiermee om te gaan.
Woensdag, 19 november 2025
09:00 - 11:30
Wegwijs, Zonhoven
Donderdag, 19 maart 2026
19:00 - 21:30
De Kapelanij, Zutendaal
Autisme en
puberteit
"Komt het door zijn/haar autisme of door de puberteit?!" Dat is de vraag van 1 miljoen die ouders van jongeren met autisme zich vaak stellen.
Tijdens deze themavorming bespreken we eerst de moeilijkheden en uitdagingen die jongeren met autisme dagelijks tegenkomen. Daarna richten we ons op concrete tips en handvaten om om te gaan met autisme en de puberteit: van algemene tips tot tips over lichamelijke veranderingen, cognitieve veranderingen, sociaal emotionele veranderingen én tips over communiceren met je puber.
Er is ruimte om ervaringen met elkaar te delen. Dit doen we a.d.h.v. fragmenten en stellingen die voor ouders heel herkenbaar zijn.
Donderdag, 20 november 2025
09:00 - 11:30
De Kapelanij, Zutendaal
Donderdag, 12 februari 2026
19:00 - 21:30
Sint-Oda, Pelt
Levend verlies
bij autisme
Wanneer je kind, partner, of jezelf, de diagnose autisme heeft, kom je soms moeilijke gevoelens tegen. Verdriet, frustratie of het gevoel "iets" te moeten loslaten zonder dat er iets tastbaars verloren is gegaan. Dit noemen we levend verlies.
Tijdens deze themavorming staan we stil bij hoe levend verlies zich kan tonen in het leven van ouders van kinderen, partners en mensen met autisme zelf.
We starten met een korte inhoudelijke toelichting over wat levend verlies precies is en hoe het zich bij autisme kan uiten. Daarna nemen we ruim de tijd om ervaringen uit te wisselen met anderen. Er is ruimte voor herkenning, het delen van verhalen en het samen zoeken naar manieren om hiermee om te gaan.
Donderdag, 22 januari 2026
19:00 - 21:30
Sint-Oda, Pelt
Woensdag, 20 mei 2026
09:00 - 11:30
Wegwijs, Zonhoven
Aanbod themavormingen 2025-2026
Prijs
€ 16,00 voor één/de eerste deelnemer.
€ 3,00 voor de tweede deelnemer.
Heb je financiële moeilijkheden en kan dit er voor zorgen dat je niet kan deelnemen aan ons aanbod, contacteer ons dan per mail (wegwijs@stijn.be) of telefonisch (011/55 99 60). Ben je al in begeleiding, spreek er dan over met je (thuis)begeleider. Samen zoeken we naar een oplossing zodat je toch kan deelnemen.
Inschrijvingsvoorwaarden
-
De inschrijving staat op naam van het kind of de persoon met de diagnose autisme.
-
Deze cursus behoort tot het aanbod van Rechtstreeks Toegankelijke Hulp. Uw kind mag geen gebruik maken van het aanbod van Niet Rechtstreekse Toegankelijk Hulp, zoals een semi-internaat of beschikken over een PVB.
-
Bij de inschrijving gaat u akkoord met de RTH-overeenkomst. Er worden RTH-sessies geregistreerd op naam van het kind met de diagnose ASS. Hiervoor hebben wij het rijksregisternummer van uw kind of de persoon met ASS nodig.
-
Bij inschrijving gaat u akkoord met de collectieve rechten en plichten.
-
Bij inschrijving gaat u akkoord met de annulatievoorwaarden.
-
Het domicilieadres van het kind of de persoon met ASS moet gelegen zijn in de provincie Limburg.