top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Het belang van brussen


Een brus is een broer of zus van iemand die extra zorg nodig heeft vanwege autisme, een beperking of chronische ziekte. In zorggezinnen zijn brussen vaak essentieel. Ze geven zuurstof aan hun ouders wanneer de zorg voor het andere kind zwaar is. Ze zijn de beste maatjes en weten als geen ander wat hun broer of zus met een zorgnood nodig heeft. En toch wordt hun aandeel en hun eigen zorgnood vaak over het hoofd gezien. In dit artikel lees je meer over het belang van de brussen en wat je kan doen om hen te ondersteunen.


Zoals veel ervaringen in het leven, kan het opgroeien met een zus of broer met een beperking brussen zowel kansen als uitdagingen met zich meebrengen. Uit onderzoek weten we dat een brus sneller het gevoel van verantwoordelijkheid zal krijgen, sneller in de volwassenheid komt en meer empathie toont dan iemand die zonder bijzondere broer of zus opgroeit. Deze brussen zullen ook een grotere verdraagzaamheid en meer begrip tonen tegenover de verschillen tussen mensen. Ouders vertrouwen op brussen en vragen op sommige momenten ook extra hulp. Zij leren al zeer vlug dat het geheel meer is dan de som van de delen in het gezin. Door te helpen en samen te werken worden persoonlijke eigenschappen geoefend en kan het gezin de zorg voor iedereen dragen.


Maar soms weegt de zorg voor brussen zwaar door. Brussen kunnen gevoelens van schuld en

schaamte ervaren. Ook de bezorgdheid over de toekomst van hun broer of zus met een beperking

komt vaak voor. Daarnaast kunnen brussen beschermend zijn tegenover hun broer of zus. Brussen komen door hun gevoelens vaak in een spanningsveld terecht. Enerzijds vertonen ze liefde en affectie voor hun broer of zus , terwijl ze anderzijds ook gevoelens van boosheid, jaloezie,

frustratie en isolatie kunnen ervaren. Ook al wordt je volwassen, een brus blijf je voor het leven. De zorgrelatie met je broer of zus met beperking verandert als je zelf uit huis gaat wonen of je ouders komen te overlijden. Het zoeken naar een nieuw evenwicht met aandacht voor je eigen gezin en oog voor je broer of zus blijven aandachtspunten.


Wat kan je doen om de brus te ondersteunen?

Als ouder of ondersteuner kan je letten op een aantal dingen om zo de kans op negatieve gevoelens bij brussen te verkleinen.


Geef voldoende aandacht aan de rol van de brus in het gezin

Erken gevoelens, toon begrip en praat over stressvolle periodes. Met ziekenhuisopnames, operaties

en wijziging van school bijvoorbeeld leven ook de brussen erg mee. Vraag ook hoe dit voor hen is.


Zoek iets positiefs in elk kind

Waardeer de unieke kenmerken van elk kind en zeg vaak iets over de positieve en goede eigenschappen, ook van de brus.


Brussen-tijd

Maak op regelmatige basis ook extra tijd voor de brussen. Dit toont dat zij ook belangrijk zijn. Voorzie tijd om ā€œgewoneā€ dingen te doen met hen bijvoorbeeld eens gaan fietsen samen, een ijsje

eten...


Beperk extra zorgtaken

Het is normaal dat ieder gezinslid zijn steentje bijdraagt aan het huishouden en dus dat ook de

brussen in het huishouden een aantal extra taken op zich nemen. Belangrijk hierbij is dat er waardering is voor de inspanning en dat ook wordt afgewogen of het niet te veel of te moeilijk is.


Geef complimentjes

Brussen vinden het altijd leuk om een complimentje te horen en zo werk je aan een positief

zelfbeeld. Heb als ouder aandacht voor niet vanzelfsprekende taken van brussen. Geef hier ook

een oprecht compliment over de inzet tegenover hun broer/zus. De inzet is nog belangrijker dan

het resultaat.


Wees open en eerlijk

Brussen vinden het fijn als ouders openstaan voor hun vragen en bereid zijn om echte antwoorden

te geven op die vragen. Als je zelf het antwoord op hun vraag niet weet, dan kun je dit gerust zeggen. Je kan dan samen op zoek gaan naar het antwoord. Open en eerlijk zijn wil ook zeggen dat je sommige van je eigen vragen aan kinderen mag en kan stellen.


Luister naar de brussen

Brussen kennen het kind met een beperking op een andere manier dan hun ouders. Ze kunnen

opmerkingen maken, bedenkingen formuleren, suggesties geven... Luister naar hun tips! Zo leren

zij ook dat hun mening wordt gewaardeerd.


Betrek de brus met behulp van boeken

Samen lezen kan er voor zorgen dat jullie een aanknopingspunt vinden om te praten over de beperking. Een verhaal kan ook een aanleiding geven tot het stellen van vragen en het uitten van gevoelens die anders niet uitgesproken worden. Er zijn tal van boeken die specifiek gericht zijn aan brussen, voor alle leeftijden. In dit artikel krijg je een overzicht van de boeken die beschikbaar zijn om uit te lenen in onze Autitheek.



Comments


bottom of page